Бабината яхния от агнешка главичка


Мил и вкусен спомен... Бабата на моят съпруг макар, че беше вече на възраст достойна за преклонение гледаше овце, и на Великден и Гергьовден цялата фамилия се събирахме у тях. Агне печено в пещ, дърпана баница, салата от нейната градина, питка опечена с червено яйце в средата (на Великден) и накрая една голяма усмивка с ,,добре дошли", и яденето ти става още по-вкусно.
Неуморна и изключително добра беше баба, а как само готвеше. Печката и' беше на дърва и на нея все къкри някаква яхнийца. Във фурната ухаят селски печени ябълки, а отстрани на печката печени орехи с черупките.
И като отминат празниците идва ред на тази яхния.
Баба пърлеше главата на агнето и краката на огнището, директно на огъня, като си помагаше с дилава. Сега в днешните условия моят съпруг ги опърли с горелка, след което главата и краката хубаво се остъргват и се измиват с четка. Това е едно от най-трудоемкото в рецептата, но вкуса на пърлена кожичка е ненадминат.

Продукти:
  • главата и краката на 1 агне
  • 1 голяма връзка зелен лук
  • 1 домат или консерва (домашна)
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 2-3 шепи ориз
  • олио
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз


Приготвяне:
Изчистените и хубаво измити глава и крака от агнето се сваряват. След това се обезкостяват. 
Изчистеният лук се нарязва. Слага се в тенджера, в която е налято олио и както казваше баба се кавардисва (задушава, запържва). Прибавя се нарязаният и обелен домат, червеният пипер и се залива с вода. след като заври се прибавят обезкостеното месо и ориза. Ястието се посолява и подправя с черен пипер. 
Оставя се да къкри на слаб огън до сваряване на ориза. 
Накрая се поръсва с нарязан магданоз. 


Съвсем обикновена селска яхнийца, но за мен и моят съпруг - незабравима. Е, моята няма как да е толкова вкусна като на баба, но спомена остава и трябва да се предаде нататък. 

Тук може да видите и още една любима гозба по рецепта на баба.



Коментари