Оризов грис с козунак и сладко от ягоди


Малко по-различен десерт от класическият грис с мляко. При сваряването, количеството на оризовият грис е повече, отколкото при пшеничният. Вкуса му е много приятен и нежен. При тази рецепта имате възможност да оползотворите малкото останал ви козунак и в съчетанието на домашно ягодово сладко, ще получите един десерт, с който ще зарадвате близките си.
Ако решите да си направите само грис, без сладкото и козунака, може да увеличите захарта, но сладостта е въпрос на вкус.


Продукти:

  • 1 л прясно мляко
  • 170 г оризов грис
  • 6-7 с. л. кафява захар
  • 2 ванилии
  • щипка сол
  • 2-3 филии козунак нарязани на кубчета
  • 1 бурканче сладко от ягоди
  • пресни ягоди
  • листенца маточина



Приготвяне:
Млякото заедно със захарта се загрява до завиране. Чрез ръсене се прибавя оризовият грис. Вари се до сгъстяване, около 2-3 минути. Поръсва се с щипка сол. Ароматизира се с ванилията. 
На дъното на чаши се поставя по 1-2 с. л. от ягодовото сладко и няколко кубчета от козунака. Залива се с един черпак от свареният грис. Поставят се отново сладко и няколко кубчета козунак. Завършва се с грис. 
След като изстине се украсява с пресни ягоди и листенца маточина. 


Да ви е сладко!

Коментари