Малко по-различен десерт от класическият грис с мляко. При сваряването, количеството на оризовият грис е повече, отколкото при пшеничният. Вкуса му е много приятен и нежен. При тази рецепта имате възможност да оползотворите малкото останал ви козунак и в съчетанието на домашно ягодово сладко, ще получите един десерт, с който ще зарадвате близките си.
Ако решите да си направите само грис, без сладкото и козунака, може да увеличите захарта, но сладостта е въпрос на вкус.
Продукти:
- 1 л прясно мляко
- 170 г оризов грис
- 6-7 с. л. кафява захар
- 2 ванилии
- щипка сол
- 2-3 филии козунак нарязани на кубчета
- 1 бурканче сладко от ягоди
- пресни ягоди
- листенца маточина
Приготвяне:
Млякото заедно със захарта се загрява до завиране. Чрез ръсене се прибавя оризовият грис. Вари се до сгъстяване, около 2-3 минути. Поръсва се с щипка сол. Ароматизира се с ванилията.
На дъното на чаши се поставя по 1-2 с. л. от ягодовото сладко и няколко кубчета от козунака. Залива се с един черпак от свареният грис. Поставят се отново сладко и няколко кубчета козунак. Завършва се с грис.
След като изстине се украсява с пресни ягоди и листенца маточина.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар