Всички знаем, колко празнични са сладкишите и тортите декорирани с разпръснати златни люспички, но цената им е доста висока и затова изобретателни хора са решили този проблем :), като са измислили рецепта за направа на ,,ядливо злато" в домашни условия.
Идеята освен в Интернет я видях и при Йоли, която е показала направата на ,,златото'' с желатин на листа. Понеже в България по-рядко се намира от този желатин, аз пробвах с гранулиран и се получи перфектно.
Снимките са ми много лоши, за което се извинявам, но мисля, че все пак ще добиете представа за етапната направа на рецептата, която мога да кажа, че е много лесна и бърза.
Продукти:
- 10 г желатин
- 3 с. л. вода
- 1 ч. л. златна боя на прах (от фирма RoCake)
Приготвяне:
Освен продуктите, които съм описала, са ви необходими още плоска четка за рисуване и ацетатно фолио или така наречения ,,джоб'', в които съхраняваме документи.
В чашка се изсипва желатинът и се залива с водата. Оставя се за няколко минути да набъбне.
Чашката се поставя на водна баня да се разтопи желатина.
Към него се поставя златната боя. И както пише Йоли, може да сложите и друг цвят боя.
След като боята се е разтворила по най-бързият начин оцветеният желатин се разнася с четката върху ,,джоба" .
Оставя се да засъхне добре и след това се накъсва на малки парченца, които могат да се смелят на по-дребни люспички.
Аз също установих, че преди да е изсъхнал хубаво желатина и все още е пластичен, може да се откъснат парченца и направят различни нагънати фигурки.
Това е торта, която съм украсила със ,,златни'' люспички, а прекрасни рози са дело на талантливата Мария Гечекова ,,Сладки Мечти".
Коментари
Публикуване на коментар