Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие.[1] Лазар е бил приятел на Иисус Христос.[2] Когато умира, четири дни след неговата смърт той е възкресен.[1] Бог казва „Лазаре, излез вън!“, и съживява Лазар, който излиза от гробницата си.[2]
Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.[3]
На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване.[4] Младите жени, наречени „лазарки“,[4] берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден). Момите са пременени в традиционни фолклорни носии.[1] Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет.[1][4] Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.[1]
Основните песни на Лазаровден са благослов за здраве, плодородие и благополучие на дома.
информация от Уикипедия
Всяка година в нашият квартал пременени в народни носии (предимно малки момичета) лазарки обикалят къщите и пеят песни на стопаните за здраве и берекет. В кошничките, които носят, домакините освен яйца слагат плодове и различни сладки. Именно за този празник направих тези шарени и пъстри, като пролетта бисквитки.
Продукти:
- 350 г брашно
- 1 яйце
- 2 жълтъка
- 120 г захар
- 140 г студено краве масло
- 5 г бакпулвер
- щипка сол
- настъргана кора на 1 лимон
- 1-2 пакетчета бонбони М&M
- шоколад
- кокос
- захарни пръчици
Приготвяне:
300 г брашно се пресява заедно със солта и бакпулвера. Към него се прибавят яйцето, жълтъците, студеното краве масло нарязано на парченца, захарта и лимоновата кора. Замесва се тесто, което в началото е на трохи, но след това се обединява. Прехвърля се на плота и се доомесва с останалото 50 г брашно. Тестото се разточва върху набрашнена повърхност. От него се изрязват бисквитки с кръгла форма.
Изрязаните бисквитки се нареждат в тава върху хартия за печене. Върху тях се поставят бонбонките с леко притискане.
Пекат се на 180 градуса 12 минути.
След като изстинат краищата на бисквитките се потапят в шоколад и се овъргалват в кокос и захарни пръчици.
След като изстинат краищата на бисквитките се потапят в шоколад и се овъргалват в кокос и захарни пръчици.
Коментари
Публикуване на коментар