Направих я за рождения ден на половинката. Каза ми, че не иска торта, а само от онези сладки "Прасковки", които бяха хит в нашите млади години, но реших да го изненадам с цяла касетка с прасковки. Ето такава касетка:
Кето торта Гараш и сладки "Прасковки" |
Продукти за блатовете:
- 6 белтъка
- 2 пълни с.л. стевия на прах (ползвах тази)
- 2 жълтъка
- 2 равни с.л. брашно рожков
- 130 г смлени орехи
- 30г едро счукани орехи
- масло за намазване на формата
Начин на приготвяне на блатовете:
- Разбиваме белтъците на сняг заедно със стевията.
- Слагаме жълтъците и отново разбиваме.
- Добавяме смлените орехи заедно с брашното от рожков и разбъркваме внимателно, за да не спаднат белтъците.
- В голяма правоъгълна тава (приблизително 40 х 30 см) слагаме хартия за печене и леко я намазваме с масло. Наръсваме едро счуканите орехи.
- Отгоре изсипваме сместа за блатовете и внимателно разпределяме по цялата площ на тавата.
- Печем в предварително нагрята до 180 ⁰С фурна, като времето е около 10 -ина минути.
- Готовия блат изваждаме от фурната, изваждаме го заедно с хартията от тавата и оставяме да изстине.
- След това разрязваме на 4 части.
Готовия блат разрязваме на 4 части |
- 150 г масло
- щипка сол
- 4 с.л. какао
- 250 г маскарпоне + 4 с.л.стевия
- 4 жълтъка
- 2 с.л.вода
- 30 г черен шоколад (75% какао)
- 1 с.л. ром
Приготвяне на крема:
- Разтопяваме маслото. Махаме от котлона и добавяме щипка сол и какаото. Разбъркваме до хомогенна смес. Слагаме маскарпонето, което предварително сме смесили с 4 с.л. стевия на прах.
- Разбиваме на водна баня жълтъците с 2 с.л. вода до леко сгъстяване. (Водата не трябва да пипа съда с жълтъците, за да не се сварят.)
- Към топлите жълтъци слагаме настъргания шоколад и рома. Разбъркваме.
- Към яйчния крем добавяме този с маслото и разбъркваме хубаво.
- Кремът е устойчив и тортата може да се сглоби без стягащи стени.
- Другото е ясно - блат, крем, блат, крем...
- Изпекох 4 правоъгълни бисквити (линк към рецептата)
- Облякох бисквитите с фондан, моделирах малко, за да заприличат на дъска на касетка и подредих по стените на тортата.
- Отгоре натрупах сладки "Прасковки"
Парче диетична торта, тип Гараш |
Тортата много ми хареса - има леко горчив какаов вкус, леко сладък (дори мислех да запиша, че трябва да се увеличи количеството стевия, но нека остане така) и силно изразено шоколадово усещане. Мекотата и нежността на крема, плюс това шоколадово усещане ме правят фен на тази диетична торта.
Тортата става малка на външен вид, но реално може да се нареже на 12 парчета и всяко парче е напълно достатъчно.
Рецептата за сладките "Прасковки" очаква пускане.
Насладете се сега на тази кето, здравословна или диетична торта Гараш.
Да ви е сладко без угризения!
Коментари
Публикуване на коментар