Помня ги като луксозни сладки от моето детство, правеха се за специални поводи (както и повечето десерти, различни от крем и кекс). Правила съм ги толкова отдавна, че дори бях загубила спомена по вкуса. Но съвсем скоро братчето ми спомена за тях с носталгия и реших да го изненадам. След това и половинката си поръча нова доза, която, както вече писах в предходната публикация, му сервирах в "касетка".
Сладки "Прасковки"
- 2 яйца
- 1 + 1/2 ч.ч. захар
- 1/3 ч.ч. олио
- 1/3 ч.ч. прясно мляко
- брашно около 500 г (при мен тестото пое към 600 г)
- 1 ч.л. амонячна сода
- 1/2 ч.л. сол
- 2 ванилии на прах или 1 ч.л. есенция ванилия
- 2 - 3 с.л. ситно счукани орехи
- шипков или друг вид мармалад
хранителни бои- червена и жълта
кристална захар за овалване
Начин на приготвяне:
- Разбиваме яйцата с чаша и половина захар.
- Добавяме олиото, млякото и разбиваме.
- Добавя се част от брашното (примерно 400 г) заедно със содата, солта и ванилията. Разбъркваме хубаво и добавяме още брашно до получаване на твърдо тесто.
Бележка: Когато ги правих първият път тестото ми беше меко. При печене топчетата се деформираха, станаха по-скоро на питки и загубиха топчестата си форма. След това се напукаха, а когато на финала ги топнах в оцветения захарен сироп (за кратко!), омекнаха прекалено, като сиропирани бяха.
Резултат при меко тесто |
- От тестото оформяме топчета с големината на орех и ги слагаме в тава, застлана с хартия за печене.
- Изпичаме в предварително нагрята до 180 ⁰С фурна.
Разлика във формата на топчетата при меко и твърдо тесто |
- На готовите топчета много внимателно издълбаваме малки дупки (място за "костилка" :)). Трохите от издълбаното смесваме със счуканите орехи и малко мармалад. Напълваме дупчиците и слепваме две по две.
Сладките от по-мекото тесто си личат по плоската форма. Те са първите изпечени, след това си добавих още брашно и си коригирах консистенцията. |
- Подготвяме две купички, в които сипваме студен и рядък захарен сироп. В едната купичка слагаме червена хранителна боя, а в другата жълта.
- Топваме за кратко едната половина на сладките в червената и след това другата половина в жълтата боя. Овалваме ги веднага в кристална захар.
И една снимка на сладките, които спадат към несполучливите, тези, за които писах по-горе, че стоят като сиропирани.
Коментари
Публикуване на коментар