Сладки "Прасковки"


Помня ги като луксозни сладки от моето детство, правеха се за специални поводи (както и повечето десерти, различни от крем и кекс). Правила съм ги толкова отдавна, че дори бях загубила спомена по вкуса. Но съвсем скоро братчето ми спомена за тях с носталгия и реших да го изненадам. След това и половинката си поръча нова доза, която, както вече писах в предходната публикация, му сервирах в "касетка".





Сладки "Прасковки"
  • 2 яйца
  • 1 + 1/2 ч.ч. захар
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 1/3 ч.ч. прясно мляко
  • брашно около 500 г (при мен тестото пое към 600 г)
  • 1 ч.л. амонячна сода
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 ванилии на прах или 1 ч.л. есенция ванилия
  • 2 - 3 с.л. ситно счукани орехи
  • шипков или друг вид мармалад 

хранителни бои- червена и жълта
кристална захар за овалване

Начин на приготвяне:

  • Разбиваме яйцата с чаша и половина захар.
  • Добавяме олиото, млякото и разбиваме.
  • Добавя се част от брашното (примерно 400 г) заедно със содата, солта и ванилията. Разбъркваме хубаво и добавяме още брашно до получаване на твърдо тесто.


Бележка: Когато ги правих първият път тестото ми беше меко. При печене топчетата се деформираха, станаха по-скоро на питки и загубиха топчестата си форма. След това се напукаха, а когато на финала ги топнах в оцветения захарен сироп (за кратко!), омекнаха прекалено, като сиропирани бяха.

Резултат при меко тесто

  • От тестото оформяме топчета с големината на орех и ги слагаме в тава, застлана с хартия за печене.
  • Изпичаме в предварително нагрята до 180 ⁰С фурна. 


Разлика във формата на топчетата при меко и твърдо тесто

  • На готовите топчета много внимателно издълбаваме малки дупки (място за "костилка" :)). Трохите от издълбаното смесваме със счуканите орехи и малко мармалад. Напълваме дупчиците и слепваме две по две.
Сладките от по-мекото тесто си личат по плоската форма. Те са първите изпечени, след това си добавих още брашно и си коригирах консистенцията. 

  • Подготвяме две купички, в които сипваме студен и рядък захарен сироп. В едната купичка слагаме червена хранителна боя, а в другата жълта.
  • Топваме за кратко едната половина на сладките в червената и след това другата половина в жълтата боя. Овалваме ги веднага в кристална захар. 
Бележка: На мен ми беше по-лесно да оцветя всички в жълто и след това с лъжичка да слагам тук-там червени петна (но го открих чак когато бях почти на финала с оцветяването, което се оказа и най-неприятната работа от тези сладки прасковки)


И една снимка на сладките, които спадат към несполучливите, тези, за които писах по-горе, че стоят като сиропирани.


Коментари