Сладкиш Чийзкейк с боровинки


Нежен, ароматен, с влажна текстура и много вкусен сладкиш, и в същото време лесен за приготвяне.

Рецептата е от тук.

Продукти:
за чийз слоя
  • 400 г крема сирене или 200 г извара + 200 г крема сирене
  • 30 г пудинг за варене
  • 70 г пудра захар
  • настъргана лимонова кора на 1/2 лимон
  • 1 пак. ванилова захар

за кексовата смес
  • 3 яйца
  • 120 г захар
  • 1 пак. ванилова захар
  • 145 г брашно
  • 8 г бакпулвер
  • 20 г какао
  • 50 г тъмен шоколад
  • 80 мл вода
  • 80 мл олио
  • 1 шепа боровинки



Приготвяне:
Първо се приготвя чийз слоя. 
Към крема сиренето се прибавя пудрата и ваниловата захар. Разбива се с миксер. Добавят се пудинга и лимоновата кора. Разбива се до хомогенност. 
Сместа се поставя в пош с кръгъл накрайник с размер около 1 см. 

Шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя да се охлади. 

Яйцата + захарта се разбиват до побеляване. На тънка струйка се добавят олиото и водата. Следва охладеният шоколад. 
Брашното, заедно с бакпулвера и какаото се пресяват. Прибавят се към яйцата и се разбърква до еднородност. 

Тава с размери 20/30  см се застила с хартия за печене. 
Излива се кексовата смес. Заглажда се. 
С помощта на поша, чийз сместа се шприцова върху кафявата смес на решетка, като се започва от външната страна. Върху бялата решетка се разполагат боровинките и върху тях се поставя още малко от сместа. Ето тук, може да видите оригиналната рецепта, която е без боровинки, но е с постъпкови снимки, които ще ви улеснят при приготвянето на сладкиша.   

Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса с вентилатор 30-35 минути. 
Дори и да ви се вижда мек сладкишът, не го печете повече, за да не стане сух.

Оставя се да се охлади в тавата, която е печен. Изважда се заедно с хартията и се поставя на решетка до пълното му изстиване. След това внимателно се освобождава от хартията. 


Да ви е сладко! 


Пролет е...! Бъдете усмихнати и си повтаряйте, че най-доброто предстои!


Коментари