Шоколадово-орехова торта


С ръка на сърцето мога да кажа, че това е една от найййй-вкусните шоколадови торти. Не мога да прочета колко пъти съм я правила и винаги се е получавала сполучлива, и отделно е уникално вкусна. Този път реших да я приготвя за най-светлият празник - Великден.


Рецептата е на Ина от Ossigeno.
Благодаря Инче, за прекрасните рецепти, които споделяш с нас!

Продукти:
за блатовете
  • 10 белтъка 
  • 230 г захар
  • 270 г смлени орехи
  • 50 г смлени обикновени бисквити (галета)

за крема
  • 10 жълтъка
  • 350 мл прясно мляко
  • 200 г течен шоколад
  • 300 г шоколадов кувертюр 
  • 250 г краве масло
  • 20 мл ром 



Приготвяне на блатовете:
Върху хартия за печене се очертават 5 кръга по 20 см в диаметър. 
Фурната се пуска да загрява на 180 градуса. 
Белтъците се разбиват заедно със захарта до меки връхчета. 
Прибавят се орехите и смлените бисквити (галетата). Правила съм тортата и с галета, но последният път (тази от снимките) я направих с бисквити. Разбърква се внимателно с шпатула. 
Сместа се разпределя по равно в очертаните кръгове. 
Блатовете се пекат около 15 минути на 180 градуса. Опечени блатовете трябва да са леко кафеникави и нелепнещи при допир. 
Оставят се да изстинат върху хартията. 

Приготвяне на крема:
Жълтъците се разбъркват с телена бъркалка. 
Прясното мляко се затопля леко. Прибавя се към яйцата. 
Сместа се поставя на котлона и се бърка постоянно до сгъстяване. Преди да заври се премахва от огъня. 
Веднага към нея се добавя натрошеният кувертюр. Разбърква се до неговото стопяване. Добавя се и течният шоколад, и нарязаното на кубчета масло. Кремът се бърка до еднородност.
Накрая се ароматизира с рома. 
При мен кремът се получава по-рядък и затова го поставям в хладилник, да стегне леко. 

Сглобяване на тортата:
Върху поднос се поставя единият блат. Около него се фиксира отваряем ринг. Поставя се 1/5 от крем, заглажда се и се поставя вторият блат, следва крем, блат ... , като се завършва с крем. Хубаво е от кремът да остане малко, за заглаждане на борда на тортата. 
Тортата се поставя на студено да стегне. 
Освобождава се от ринга и се украсява по желание. 
В много случаи аз съм я поръсвала с орехи, но сега за празника, реших да е по-тематична. В корнет сложих от шоколадова глазура, чиято рецепта може да видите тук, и минах по страничния ръб. И къде на Великден без шоколадови яйца :)


Весели и благословени празници, изпълнени с много обич и топлина! 


Коментари