Торта с шоколадови пурички


Продукти:
за блат шифон кейк
  • 100 г захар
  • 125 г брашно
  • 6 г бакпулвер
  • щипка сол
  • 65 мл олио
  • 4 бр. жълтък
  • 94 мл топла вода
  • 4 бр. белтъци
  • 63 г захар
  • 2 ванилии

за белият крем
  • 200 г крема сирене
  • 250 г маскарпоне
  • 200 г бял шоколад
  • 250 мл течна сладкарска сметана

за шоколадовият крем
  • 200 г течен шоколад
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 25 г какао
  • 3 с. л. пудра захар
  • 1 с. л. ром
още
  • 16 бр. шоколадови пурички

за украсата
  • 150 г бял шоколад
  • няколко crispy cnoc с бял шоколад


Приготвяне на блата шифон кейк:
В купа се смесват брашното,захарта, бакпулвера и солта.
В друга купа се поставят жълтъците, олиото, ванилията и водата. Разбиват се леко с телена бъркалка. 
Белтъците + 63 г захар се разбиват до плътност. 
Съединяват се течните със сухите съставки и сместа се разбива с миксер на ниска скорост 1-2 минути. 
Леко се добавят белтъците до хомогенизиране на сместа.
Сместа се изсипва в тава с размери 40/30 см (тавата от печката), постелена с хартия за печене. 
Заглажда се и се пече в предварително затоплена фурна на 180 градуса 20 минути. 
Платката се оставя  да изстине върху хартията. Получава се много мека и еластичена платка.

Приготвяне на белият крем:
Студената сметана се разбива до плътност и се оставя на стайна температура.
Белият шоколад се разстопява на водна баня и се охлажда.
Крема сиренето се смесва с маскарпонето. (трябва да със стайна температура)
Към тях се прибавя охладеният бял шоколад. Разбива се хубаво с миксер.
Накрая се добавя и разбитата сметана.
Разбърква се с шпатула до хомогенност.

Приготвяне на шоколадовия крем:
Сметаната се разбива до плътност.
Към нея се прибавя течният шоколад, който трябва като се наклони кофичката да се стича.
Рабива се добре и се добавят какаото, захарта и рома.

Сглобяване на тортата:
Платката се изравнява отстрани. Напречно се нарязва на 4 еднакви ленти.

В подходящ поднос се поставя едната лента. Намазва се с с част от белият крем. Подреждат се надлъжно 8 пурички, като между тях и отгоре се поставя от шоколадовият крем.


Покрива се с втората лента. Намазва се с шоколадов крем.
Следва третата лента. Бял крем, върху него пурички, които леко се натискат, кафяв крем и последната четвърта лента.
За по-лесно нанасяне на крема, моята препоръка е да го поставите в пош с кръгъл накрайник
Тортата се измазва с белият крем.
Оставя се на студено 3-4 часа.

Украсата се приготвя, като белият шоколад се разстопява на водна баня.
Поставя се в корнет и върху хартия за печене се поставя по-малко от него. С помощта на малка лъжичка се изтегля нагоре. Охлажда се.
Тортата се украсява с получените шоколадови фигурки и белите топченца криспи.


Вдъхновението за тази торта беше една снимка от интернет. Може и да не се получи точно такава, но поне пробвах :)
Ако и вас ви е заитригувала, направете я. Обяснението беше малко повечко, но в интерес на истината, тортата се прави сравнително бързо.

Да ви е сладко!


Коментари