Парченце пухкав кекс с портокалов аромат, в съчетанието на шоколадов сос и разкошна шоколадова глазура, може да те отведе в неподозирано щастие и радост!
Продукти:
за кекса
- 4 яйца
- 300 г захар
- 130 мл олио
- 180 мл прясно изцеден портокалов сок
- 270 г брашно
- 10 г бакпулвер
- 2 ванилии
- настъргана кора на 1 портокал
- настъргана кора на 1/2 лимон
за шоколадовият сос
- 200 мл прясно мляко
- 150 г захар
- 100 г краве масло
- 2 с. л. какао
за шоколадовата глазура
Приготвяне:
В купа се пресяват брашното, бакпулвера и ванилията.
Яйцата + захарта се разбиват до побеляване. На тънка струйка се прибавя олиото и след това портокаловият сок.
Поетапно се добавя брашното и се разбърква внимателно до хомогенност.
Накрая се добавят настърганите кори.
Сместа се излива в кръгла кексова форма.
Кексът се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса 50 минути.
Оставя се във формата около 10 минути и след това се изважда, и напълно охлажда върху решетка.
Охладеният кекс се връща във формата и с помощта на молив се правят дупки.
Шоколадовият сос се приготвя като всички продукти се смесят и съда се поставя на котлона, до завиране. Сосът се бърка постоянно.
Топлият сос се излива в получените дупки.
Кексът се оставя да изстине напълно и се обръща върху поднос.
Шоколадова заливка:
Желатинът се залива с 40 мл студена вода.
В метална купа се поставят захарта, водата, сметаната и какаото. Купата се поставя на котлона до завиране, като се бърка постоянно.
Добавя се набъбналият желатин.
С полученият сос се залива начупеният шоколад. Разбърка се до разтопяване на шоколада. Глазурата се прецежда и с част от нея се залива кекса.
Глазурата се получава в по-голямо количество от необходимото за заливка на кекса. С останалата може да залеете торта.
Гарнира се с резанчета портокал.
Да ви е сладко!
Глазурата се получава в по-голямо количество от необходимото за заливка на кекса. С останалата може да залеете торта.
Гарнира се с резанчета портокал.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар