Доста питки имам в блога и вече се чудя как да ги кръстя ... тази се получи голяма и според мен и красива питка, която е достойна за семеен празник плюс приятели. :)
Не се смятам за майстор на питки, но от моят скромен опит в питкоправенето научих доста неща и сега в процеса на писане на рецептата, ще споделя с вас моите впечатления за получаване на една прилична питка.
Продуктите при направата на питки са почти едни и същи и много е лесно да се напишат, но според мен по-важно е правилното разпределение на тестото и оформяне на отделните елементи на питката.
Брашното и яйцата при замесването на питката, трябва да със стайна температура. Млякото или водата - да са топли, но не горещи. Обикновено използвам суха мая. Не съм забелязала разлика при работа със суха или прясна. Просто на мен така ми е по-удобно, винаги имам суха мая. И още нещо, което също е важно - да се използва кантарче за разпределяне на тестото и тавата, в която ще се пече питката да съответства на количеството тесто.
Продукти:
- 400 мл топло прясно мляко
- 180 г топло кисело мляко
- 3 големи яйца - 1 жълтък за намазване на питката
- 1 с. л. сол
- 1 с. л. захар
- 5 с. л. олио
- 11 г суха мая
- 1.100 - 1.200 г брашно
- 50-60 г меко краве масло
Приготвяне:
Брашното задължително се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят описаните по-горе продукти без кравето масло.
Замесва се меко тесто. Поставя се в намазнена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. Аз обикновено слагам тестото в затоплена фурна на 50 градуса.
Докато тестото втасва се подготвя тавата, в която ще се пече питката.
Тавата е с размер 36/ 5 сантиметра. Понеже моята тава е по-ниска и при печене питката се надига доста, слагам острани ленти от хартия за печене с височина около 12 см, които прилепвам към тавата с меко масло. Върху лентите правя разрези с ножицата, за да може по-лесно и хубаво да прилепнат към стените на тавата. За дъното на тавата, също изрязвам кръг от хартия.
Получава се тесто с тегло 2 кг.
След като тестото втаса се разпределя по следният начин:
Отделя се 1.040 г тесто, от което се оформят 8 топки по 130 грама. Тези топки се поставят
във въшният диаметър на тавата, на еднакво разстояние.
От останалото тесто се отделя една топка с тегло 60 г за средата на питката.
Тестото, което остава е 900 г. Разделя се на 9 топки по 100 грама, които се използват за листенцата.
Всяка топка се разточва на кръг с диаметър 20 см. Нареждат се три камарки по три кръга, като между кръговете се маже с мекото краве масло. Последната трета кора не се маже.
Всеки кръг се разрязва на 8 сектора (триъгълници). В средата на всеки триъгълник се прави разрез и връхчето се промушва през прореза. По този начин се получава листенце.
Осем листенца се нареждат между топките в тавата.
Следват другите 8 листенца, които се нареждат, така че да легнат върху топките. За да не се отлепят при печене. мястото, където лягат листенцата се намазва, с помошта на четка за рисуване с малко вода.
Остават последните 8 листенца, които се разполагат между тях.
Средата, където се събират основите на листенцата се притиска леко с пръсти и се поставя отделената топка за центъра на питката.
Питката се поставя на топло да втаса. За да не засъхва тестото, аз покривам тавата със стреч фолио. Питката обикновено при мен отново втасва във фурната на 50 градуса.
Отделеният жълтък се разрежда с няколко капки олио и прясно мляко.
Намазването на питката със жълтъка, за мен е много важно. Правя го с помощта на четка за рисуване, като внимателно намазвам отделните части на питката. Когато се намазва навсякъде, отделните елементи на питката се залепят и не може да се получи така нареченото ,,разцъфване" на питката.
По желание в средата се поръсва със сусам и маково семе.
Времето за изпичане на питката при различните печки е различно.
Тази питка я опекох в предварително загрята фурна на 160 градуса около 40 -45 минути.
След изпичането, питката се оставя за 3-4 минути в тавата и след това се поставя върху решетка, до пълното и' изстиване.
По желание може след като извадите питката от фурната, веднага да я намажете с четка с краве масло.
Приятен апетит!
Коментари
Публикуване на коментар