Екзотична сбричолата


Е, какво може да се каже за един от най-хубавите италиански десерти, освен да го аплодираме и му се насладиме. Сбричолатата се приготвя с различни плънки, които са обвити в хрупкава и ароматна коричка. Този път реших да я разнообразя с плодове от компот за коктейли, в който присъстват парченца банани, ананас, череши, грозде, круши. Щом опра до италианска кухня и веднага надничам в блога на Ивана ,,С нож и вилица в ръка", където рецептите са автентични и точни. И така... именно оттам вземах базовата рецепта за тази разкошотийка.


Продукти:
за маслените трохи
  • 300 г брашно
  • 120 г студено краве масло
  • 110 г захар
  • 1 яйце 
  • 1 жълтък
  • 1 к. л. бакпулвер
  • настъргана кора на 1 лимон
  • щипка сол

за плънката
  • 300 г отцедени плодове от компот за коктейли
  • 250 г рикота
  • 40 г пудра захар
  • 40 г филирани бадеми


Приготвяне:
В купа се пресява брашното, солта и бакпулвера. Към тях се прибавят яйцето, жълтъка, захарта, лимоновата кора и нарязаното на дребни кубченца масло. Обърква се с ръце до получаването на маслени трохи, които се прибират в хладилник за 1 час. 

Към рикотата се прибавя пудрата захар и се разбърква с лъжица. 

Правоъгълна форма за кекс се покрива с хартия за печене. 
Изсипват се половината трохи и от тях се прави борд по стените с височина 2 см. Разполага се рикотата и върху нея се поставят плодовете. Поръсва се с част от филираните бадеми и сладкиша се покрива с останалите трохи. За финал се поставят и останалите бадеми. 
Сладкишът се пече в предварително затоплена фурна на 180 градуса 30-35 минути. 
Сбричолатата се изважда от формата напълно изстинала, в противен случай има опасност да се счупи.

Да ви е сладко и усмихнато с наближаващо пролетно настроение!


Ако сладкиша ви е харесал, освен в блога на Ивана, може да погледнете и други мои рецепти за сбричолати.

Сбричолата с течен шоколад
Сбричолата с лимонов крем и череши 

Коментари