Е, какво може да се каже за един от най-хубавите италиански десерти, освен да го аплодираме и му се насладиме. Сбричолатата се приготвя с различни плънки, които са обвити в хрупкава и ароматна коричка. Този път реших да я разнообразя с плодове от компот за коктейли, в който присъстват парченца банани, ананас, череши, грозде, круши. Щом опра до италианска кухня и веднага надничам в блога на Ивана ,,С нож и вилица в ръка", където рецептите са автентични и точни. И така... именно оттам вземах базовата рецепта за тази разкошотийка.
Продукти:
за маслените трохи
- 300 г брашно
- 120 г студено краве масло
- 110 г захар
- 1 яйце
- 1 жълтък
- 1 к. л. бакпулвер
- настъргана кора на 1 лимон
- щипка сол
за плънката
Приготвяне:
В купа се пресява брашното, солта и бакпулвера. Към тях се прибавят яйцето, жълтъка, захарта, лимоновата кора и нарязаното на дребни кубченца масло. Обърква се с ръце до получаването на маслени трохи, които се прибират в хладилник за 1 час.
Към рикотата се прибавя пудрата захар и се разбърква с лъжица.
Правоъгълна форма за кекс се покрива с хартия за печене.
Изсипват се половината трохи и от тях се прави борд по стените с височина 2 см. Разполага се рикотата и върху нея се поставят плодовете. Поръсва се с част от филираните бадеми и сладкиша се покрива с останалите трохи. За финал се поставят и останалите бадеми.
Сладкишът се пече в предварително затоплена фурна на 180 градуса 30-35 минути.
Сбричолатата се изважда от формата напълно изстинала, в противен случай има опасност да се счупи.
Да ви е сладко и усмихнато с наближаващо пролетно настроение!
Ако сладкиша ви е харесал, освен в блога на Ивана, може да погледнете и други мои рецепти за сбричолати.
Сбричолата с течен шоколад
Сбричолата с лимонов крем и череши
Да ви е сладко и усмихнато с наближаващо пролетно настроение!
Ако сладкиша ви е харесал, освен в блога на Ивана, може да погледнете и други мои рецепти за сбричолати.
Сбричолата с течен шоколад
Сбричолата с лимонов крем и череши
Коментари
Публикуване на коментар