Торта "Уиски с фъстъци"


Отдавна си бях набелязала тази торта от блога


Гледайки снимките, долавях дъх на уиски, усещах фъстъчената мекота, подсладена с малко шоколад... Тя, Поли ги умее тези работи, да те предизвика чрез снимки.
Това е торта с авторитет, която (вече мога да кажа) си тежи на мястото.
Благодаря за рецептата, Поли! 
Избрах да я направя за моя рожден ден (който е малко след нова година и за това чинийките са ми в духа на зимните празници:)) и асоциирах отлежалото старо уиски с годините, които трупам  :).




Продукти за блатовете (за торта с диаметър 15 - 18 см, порции 10 - 12):
  • 50 г черен шоколад
  • 100 г краве масло
  • 1/2 ч.ч. уиски
  • 1 ч.ч. горещо кафе
  • 3 ч.ч. брашно
  • 3/4 ч.ч. какао
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. кисело мляко (сложих 1/2 ч.ч. кисело мляко и 1/2 ч.ч. заквасена сметана)
Приготвяне на блатовете:

1. Сложете в подходящ съд шоколада, кравето масло и уискито и загрейте всичко на слаб котлон. Разбърквайте периодично, докато маслото и шоколадът се разтопят. 

2. Махнете от котлона и добавете кафето. Оставете сместа да изстине.

3. В купа пресейте брашното, какаото и бакпулвера и разбъркайте.

4. В друга купа разбийте яйцата като постепенно добавяте захарта. На ниска скорост добавете и киселото мляко (при мен смес от кисело мляко и заквасена сметана).

5. Започнете, с помощта на тел за разбиване, да добавяте към яйчната смес брашното, като редувате с шоколадовата смес, завършете с брашно.

6. Сложете хартия за печене на дъното на форма  с диаметър 15 или 18 см, изсипете цялата смес.

7. Включете фурната на 180 ⁰ и щом загрее сложете да печете тестото. Проверете готовността с клечка след 40- 45 минути. 

8. Изпеченото тесто извадете от формата и оставете да се охлади на решетка.

9. Изрежете неравностите (надигнатата шапчица на тестото), те ще ни послужат за направата на шоколадовите топки за украса на тортата. 

10. Разрежете на 3 равни части (3 блата).

Торта "Уиски с фъстъци"
Продукти за сиропа:
  •     100 мл хладка вода 
  •     1 ч.л. ванилов екстракт или ванилова есенция Dr. Oetker
  •     3 с.л. захар (сложих 4 с.л. подсладено кондензирано мляко)
Ако ползвате кондензирано мляко то само смесете продуктите и разбъркайте (ако ползвате захар кипнете сместа и варете, докато леко се сгъсти).


Продукти за фъстъчения крем:
Приготвяне на крема:
  • Маслото трябва да е много меко. Поставете го в купа и разбийте заедно с пудрата захар.
  • Добавете фъстъченото масло и разбъркайте.
  • Накрая сложете и крем сиренето, и отново разбъркайте.
  • Разделете крема на две равни части (едната част си остава чист фъстъчен крем).
  • В едната част сложете карамеленото кондензирано мляко (става фъстъчено-карамелен крем)
Сглобяване на тортата:

  • За сглобяването използвайте ринг за торта или форма с падащи стени.
  • Сложете единия блат и леко го сиропирайте със студен сироп.
  • Отгоре намажете цялото количество чист фъстъчен крем. 
  • По желание поръсете с начупени карамелизирани фъстъци.
  • Сложете втория блат и леко го сиропирайте.
  • Отгоре намажете фъстъчено-карамеления крем и пак поръсете с карамелизирани фъстъци.
  • Сложете третия блат, леко притиснете. Сиропирайте.
  • Приберете тортата в хладилник за минимум 4 часа. 

Шоколадова глазура:

  • 80 г млечен шоколад
  • 1 с.л. кокосово или краве масло
  • 80 мл течна сметана
  • Начупете шоколада на малки парченца и го сложете в купичка.
  • Загрейте сметана до кипване и веднага я излейте върху шоколада. Оставете така за минута, две.
  • Добавете разтопеното масло и бъркайте до получаване на гладък шоколадов крем. 
  • Извадете тортата от хладилника и я залейте с глазурата. 

Варианти: 1. Без да махаме ограничителния ринг (това е възможно за по-ниски торти, или когато стените на ринга стоят по-високо от тортата). Тогава глазурата не се разтича.Този вариант използвах и аз


Вариант 2: Сипете глазурата и леко наклонете тортата или разнесете глазурата с нож. Тя ще се стече и по стените. Тортата трябва да е студена!

Какаови топчета:
От изрезките от блата направих какаови топчета. Добавих малко фъстъчено масло, малко подсладено кондензирано мляко и малко разтопено масло. Всичко пасирах в кухненския робот.


Върху тортата в кръг подредих топчетата, капнах им малко шоколад и сложих по една ядка (в случая пекан (американски орех)). Средата поръсих с кокосови стърготини. Учудващо е изобщо, че торта за мой повод, успях да украся, макар и така семпло. Обикновено съм с най-най-опростен вариант за мой личен празник.



Да ви е сладко!

------------------------------- --------------
Карамелизирани фъстъци:

  • приблизително 50 г печени белени фъстъци (ползвам осолени)
  • 2 - 3 с.л. захар
  • малка бучка масло, малко по-голяма от лешник

Пригответе си лист от хартия за печене.
Сложете захарта в сух тиган и поставете на котлона да се карамелизира. Щом придобие светъл карамелен цвят сложете маслото и фъстъците. Разбъркайте. Дръжте на котлона още малко, като внимавате да не прегори захарта. Трябва да стане една идея по-тъмна от момента, в който сложихме фъстъците.
Излейте цялата смес върху хартията за печене и оставете да изстине. След това с дървено чукче счукайте на парчета. 

Коментари