Продукти:
за тестото
- 200 мл прясно мляко
- 200 г кисело мляко
- 10 г суха мая
- 3 яйца - 1 жълтък
- 5 с. л. олио
- 1 ч. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 750-800 г брашно
за пълнежа
- 60-70 г крема сирене
- 100 г сирене
Приготвяне:
В топлото прясно мляко се поставя маята, захарта и 2 с. л. брашно. Оставя се сместа да шупне.
В купа се пресява брашното. Прави се кладенче и се поставят яйцата, солта, олиото и шупналата смес.
Замесва се меко тесто, което се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Втасалото тесто леко се примесва и се разточва на правоъгълник върху поръсен с брашно плот. Кората се нарязва на правоъгълници с приблизителен размер 10/6 сантиметра. От тестото се отделя малко за украса.
Средата на всеки правоъгълник се намазва с малко крема сирене и се поставя от сиренето. Похлупва се и се навива на охлювче.
Всички охлювчета се нареждат в голямата тава на печката, върху хартия за печене.
Питката се оставя да втаса.
През това време се подготвя украсата от лозови листа и клонки, които се изрязват с ножче.
След като питката е втасала се намазва с отделеният жълтък, разреден с малко прясно мляко и олио.
Питката се украсява и се поставя в предварително загрята фурна на 170 градуса. Пече се 30 минути.
Приятен апетит!
Коментари
Публикуване на коментар