Питка за Баба Марта


Честита Баба Марта!
Баба Марта днес разнася пълна кошница с цветя
и на всеки на ръката връзва някаква мечта!
Баба Марта с усмивка посрещни и мартеничка си вържи!
Нека тя със здраве те дари, с любов и нежност озари!


Продукти:
  • 300 мл прясно мляко
  • 150 г кисело мляко
  • 10 г суха мая
  • 5 с. л. олио
  • 1 с. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 2 яйца -1 жълтък за намазване на питката
  • 40-50 г меко краве масло
  • 900-950 г брашно

за украсата
  • 100 мл вода
  • 1 с. л. сол
  • брашно

Приготвяне:
Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят маята, млеката (топли), солта, захарта, олиото и яйцето+белтъка. Замесва се меко тесто. Прехвърля се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да ватаса. 
Питката се приготвя в тава с размер d 28 см и h 8 сантиметра.  
От тези продукти се получава 1.600 кг тесто. 
Отделя се 250 г от тестото за средата на питката. 
От останалото тесто се отделя 600 г за листата на питката. Разделя се на 3 по 200 г всяка топка. 
Останалото тесто също се разделя на три равни части. 
Всяка част се разточва на кръг с d 24 см, като между пластовете се намазва с меко краве масло. Кръгът се поставя в тавата за печене на питката. Разрязва се на осем сектора, като разреза не е до край. 


Ъглите на всеки получен триъгълник се завиват към външната страна на тавата. 



Трите топки, които са за листенцата, се разточват на кръгове с d22 см. Нареждат се един върху друг, като помежду тях се намазва с краве масло. Кръгът се разрязва на 8 сектора. Всеки получен триъгълни се разрязва леко през средата и върхът се промушва през разреза. 
Получените листенца се нареждата в тавата. 


В средата се поставя топката, която отделихме в самото начало. 
Питката се оставя да втаса. 

През това време се замесва тестото за украсата. Количеството брашно не съм посочила, (пропуснах да го претегля), но трябва да се получи твърдо тесто. 
Част от него се оцветява с червена сладкарска боя. 
Оформя се мартеницата. 

След като питката е втасала се намазва с разреденият жълтък с няколко капки олио и прясно мляко. 


Поставя се украсата.


Питката се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса 40-45 минути. 



Питката направих от все сърце за сладките дечица от яслената група на ДГ ,,Ран Босилек" гр. Габрово. 
Нека да са здрави, бели, румени, засмени, като мартеничките червени!  


Коментари