Любима и задължителна на новогодишната ни трапеза.
Различното в тази рецепта е, че обелих и нарязах на кубчета суровите картофи, след това ги сварих. До сега винаги съм ги варила цели, с обелките (и беля, и нарязвам след като изстинат).
Продукти за около 8 - 10 порции:
Стъпки при приготвяне на домашна руска салата:
1. Обелвам, измивам и нарязвам суровите картофи на дребни кубчета.
Сварявам ги в подсолена вода. Щом станат готови ги изплаквам със студена вода и отцеждам.
2. Измивам морковите и ги варя във вода, в която съм сложила 1 ч.л. захар и малка бучка масло. След като се сварят ги отцеждам, охлаждам и нарязвам на кубчета (да спомена, че ги обелвам преди това).
3. Шунката нарязвам на малки кубчета.
4. Нарязвам киселите краставички, отново на малки кубчета.
5. Твърдо сварените яйца обелвам и настъргваме на ренде или нарязвам на дребно.
6. Отмервам количеството грах. Ако е от буркан или консерва предварително изцеждам и измивам под течаща вода.
7. Всички продукти слагам в голяма купа и разбърквам.
8. Преди да сложа майонезата поръсвам с 1/2 ч.л. сол, 1 с.л. лимонов сок, 1 с.л. олио, разбърквам.
9. Слагам майонезата и пак разбърквам. Опитвам на вкус и ако трябва добавям още малко сол, лимонов сок, горчица.
Оставяме салатата да престои в хладилник 12 часа преди консумация.
Ще запиша рецептата и за
Задължително условие е купата и приставката на пасатора да са идеално сухи. Яйцата ги оставям на стайна температура, ако са директно от хладилника може и да не се получи сгъстяването.
Внимателно пъхам пасатора, като се старая жълтъците на яйцата да попаднат вътре в куполчето на приставката. Включвам на високи обороти и задържам на дъното.
Щом усетя, че се захваща майонезата, много бавно изтеглям нагоре пасатора.
Ако не сте сигурни в произхода на яйцата и имате някакви страхове относно готвенето със сурови яйца, то си купете спокойствие под формата на готова майонеза. И аз го правя, макар, че все по-често въртя домашна.
Различното в тази рецепта е, че обелих и нарязах на кубчета суровите картофи, след това ги сварих. До сега винаги съм ги варила цели, с обелките (и беля, и нарязвам след като изстинат).
Продукти за около 8 - 10 порции:
- 600 г картофи (около 6 бр. средни по големина)
- 200 г моркови
- 250 г шунка (използвах жарено филе на Кен. Харесва ми на този етап и дано не го развалят като вкус и качество)
- 100 г сварен грах
- 150 г кисели краставички
- 2 твърдо сварени яйца
- 1 ч.л. захар (за варене на морковите)
- 1 малка бучка масло, колкото малък орех (за варене на морковите)
- 400 - 500 г майонеза (количеството може да варира според вкуса ви)
- за допълнително овкусяване - сол, лимонов сок, горчица
Продукти за домашна руска салата |
1. Обелвам, измивам и нарязвам суровите картофи на дребни кубчета.
Сварявам ги в подсолена вода. Щом станат готови ги изплаквам със студена вода и отцеждам.
2. Измивам морковите и ги варя във вода, в която съм сложила 1 ч.л. захар и малка бучка масло. След като се сварят ги отцеждам, охлаждам и нарязвам на кубчета (да спомена, че ги обелвам преди това).
3. Шунката нарязвам на малки кубчета.
4. Нарязвам киселите краставички, отново на малки кубчета.
5. Твърдо сварените яйца обелвам и настъргваме на ренде или нарязвам на дребно.
6. Отмервам количеството грах. Ако е от буркан или консерва предварително изцеждам и измивам под течаща вода.
7. Всички продукти слагам в голяма купа и разбърквам.
Приготвяне на домашна руска салата |
9. Слагам майонезата и пак разбърквам. Опитвам на вкус и ако трябва добавям още малко сол, лимонов сок, горчица.
Оставяме салатата да престои в хладилник 12 часа преди консумация.
Домашна руска салата |
домашна майонеза,
която приготвям с помощта на пасатора (ръчно не бих се наела).Задължително условие е купата и приставката на пасатора да са идеално сухи. Яйцата ги оставям на стайна температура, ако са директно от хладилника може и да не се получи сгъстяването.
- Измивам яйцата с много гореща вода, подсушавам и оставям около половин час извън хладилника.
- В мерителна висока кана чуквам целите яйца.
- Слагам 1 ч.л. горчица, 1 ч.л. оцет, 1/4 ч.л. сол, 1 с.л. лимонов сок
- Наливам 150 мл олио (толкова ми отчете кухненската везна, иначе на мерителната кана наливам до чертичката 400мл)
Внимателно пъхам пасатора, като се старая жълтъците на яйцата да попаднат вътре в куполчето на приставката. Включвам на високи обороти и задържам на дъното.
Щом усетя, че се захваща майонезата, много бавно изтеглям нагоре пасатора.
Домашна майонеза |
Коментари
Публикуване на коментар