Продукти за франзелите:
- 480 г брашно
- 200 мл айрян
- 2 яйца
- 7 г суха мая
- 1 с. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 60-70 г меко краве масло
Продукти за разядката:
- 2 червени печени чушки
- 60 г сушени домати
- 150 г сварен бял боб
- 1 скилидка чесън (по желание)
- 2-3 с. л. зехтин
- кимион (по желание)
Приготвяне на франзелите:
Брашното се пресява. В купа се поставя 400 г от него и се добавят солта, маята и захарта. Разбърква се. Прави се кладенче и се изсипва айряна, счупват се и яйцата. Разбъркава се с дървена лъжица.
Останалото брашно се наръсва върху плот и с горната смес се замесва меко и гладко тесто.
Поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Получава се около 800 г тесто.
Разделя се на осем равни части, които се оформят на малки топки.
Всяка топка се разточва на елипса с приблизителни размери 30/10 сантиметра.
Намазват се с мекото краве масло и се навиват на рулца.
Нареждат се в голямата тава от печката. Втасват отново.
Франзелите се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути.
Приготвяне на разядката:
В нутрибулет или блендер се поставят чушките и сушените домати. Пасират се.
Към тях се добавя свареният боб и се завърта в нутрибулета за секунда.
Към разядката се добавя зехтина и по желание се овкусява с пасиран чесън и кимион.
Приятен апетит:
Коментари
Публикуване на коментар