Навън вали...доброта!
Навън вали. Прекрасна белота.
Земята като приказка вечерна
омайва ме със снежна красота,
почиства саждите, нагари черни.
Прочиства думи, трие спомени
оставили в душата тъмнина.
Избелва чувствата проронени
чрез бисерно снежинкова сълза.
И става чудо! Грейва светлина,
отвън навътре, после наобратно.
Как искам с пламъчето на свещта
душите ви да стопля, всеобхватно.
За всекиго да има по искра,
която чрез очите да играе!
Дали ще стане по-добър света?!
Дали злината в него ще изтлее?!
Навън вали! Не сняг, а доброта,
предколедна, красива, необятна.
И в тази, тъй омайна тишина,
любов ви пожелавам аз, превратна!
Таня Мезева
Фенера и свещичката са направени от маслено тесто, а бялата украса е айсинг.
Продукти за тестото:
Продукти за тестото:
- 220 г брашно
- 30 г какао
- 100 г меко краве масло
- 100 г захар
- 1 яйце
- 2 ванилии
- щипка сол
Приготвяне:
Брашното се пресява заедно със какаото, солта и ванилията. Прибавя се захарта и мекото краве масло. Размесва се с пръсти до получаване на маслени трохи. Прибавя се яйцето и се замесва тесто. Завива се в стреч фолио и се поставя в хладилник за 30 минути.
Фенера е с приблизителни размери: височина - 18 см и квадратна основа - 12 см, като горната част е с размерите на основата, а страничните колони - 15 см.
За по-лесно изрязване се правят шаблони.
Охладеното тесто се разточва и с шаблоните се изрязват необходимите части за фенера.
Пекат се на 180 градуса.
След като изстинат частите се намазват с четка с айсинг.
Сглобяват се, като се залепят с бял щоколад.
Следва украсата с айсинг, която наподобява скреж и сняг.
Свещта се прави, като тесто се навива около картонено руло, обвито с алуминиево фолио. Пече се и след това се напълва с крем.
Пламъкът се от разтопен карамел, който се излива върху клечка за зъби.
Куполът на фенера е от разтопен шоколад, който с помощта на корнет се правят фигурки върху обърната чашка, която е обвита с алуминиево фолио. След това се дъства с прахообразна перлена боя.
Дръжката на фенера също е от тесто, разточено на шнур и след това му се придава желаната форма.
За този фенер е нужно продуктите за тестото да се умножат 2 и половина.
Трудно мога да обясня как съм направила фенера само с думи. Съжалявам, че не снимах процеса на направа, но аз просто се забавлявах и не очаквах да получа наистина такъв красив фенер.
Ако поне малко съм ви вдъхновила, направете и вие своят неповторим и уникален коледно-новогодишен фенер, така както вие го виждате и чувствате. Нека и той допринесе за топлината и уюта във вашите зимни вечери!
Коментари
Публикуване на коментар