Коледен фенер



Навън вали...доброта!

Навън вали. Прекрасна белота.
Земята като приказка вечерна   
омайва ме със снежна красота,   
почиства саждите, нагари черни.


Прочиства думи, трие спомени
оставили в душата тъмнина.    
Избелва чувствата проронени 
чрез бисерно снежинкова сълза.

И става чудо! Грейва светлина,
отвън навътре, после наобратно.
Как искам с пламъчето на свещта
душите ви да стопля, всеобхватно.


За всекиго да има по искра,      
която чрез очите да играе!       
Дали ще стане по-добър света?!
Дали злината в него ще изтлее?!

Навън вали! Не сняг, а доброта,
предколедна, красива, необятна.
И в тази, тъй омайна тишина,   
любов ви пожелавам аз, превратна!

Таня Мезева




Фенера и свещичката са направени от маслено тесто, а бялата украса е айсинг.

Продукти за тестото:
  • 220 г брашно
  • 30 г какао
  • 100 г меко краве масло
  • 100 г захар
  • 1 яйце 
  • 2 ванилии
  • щипка сол

Приготвяне:
Брашното се пресява заедно със какаото, солта и ванилията. Прибавя се захарта и мекото краве масло. Размесва се с пръсти до получаване на маслени трохи. Прибавя се яйцето и се замесва тесто. Завива се в стреч фолио и се поставя в хладилник за 30 минути. 

Фенера е с приблизителни размери: височина - 18 см и квадратна основа - 12 см, като горната част е с размерите на основата, а страничните колони - 15 см. 
За по-лесно изрязване се правят шаблони. 

Охладеното тесто се разточва и с шаблоните се изрязват необходимите части за фенера. 
Пекат се на 180 градуса. 
След като изстинат частите се намазват с четка с айсинг. 
Сглобяват се, като се залепят с бял щоколад. 
Следва украсата с айсинг, която наподобява скреж и сняг. 

Свещта се прави, като тесто се навива около картонено руло, обвито с алуминиево фолио. Пече се и след това се напълва с крем. 
Пламъкът се от разтопен карамел, който се излива върху клечка за зъби. 

Куполът на фенера е от разтопен шоколад, който с помощта на корнет се правят фигурки върху обърната чашка, която е обвита с алуминиево фолио. След това се дъства с прахообразна перлена боя.  

Дръжката на фенера също е от тесто, разточено на шнур и след това му се придава желаната форма. 

За този фенер е нужно продуктите за тестото да се умножат 2 и половина.

Трудно мога да обясня как съм направила фенера само с думи. Съжалявам, че не снимах процеса на направа, но аз просто се забавлявах и не очаквах да получа наистина такъв красив фенер.

Ако поне малко съм ви вдъхновила, направете и вие своят неповторим и уникален коледно-новогодишен фенер, така както вие го виждате и чувствате. Нека и той допринесе за топлината и уюта във вашите зимни вечери! 

Коментари