Честита и благословена Коледа!
Нека всеки дом бъде огрян от светлина, любов, доброта и много топлина!
Продукти:
за блата
- 9 бр. белтъци
- 300 г захар
- 300 г смлени орехи
- 50 г брашно
за крема
- 200 мл течна сладкарска сметана
- 200 г шоколадов кувертюр 52%
- 1 с. л. ром
за украсата
- 150 г шоколад
- сладък мъх
- снежинки от бял шоколад
- нар
Приготвяне на блата:
Белтъците се разбиват заедно със захарта до побеляване и леко сгъстяване.
Брашното се смесва със смлените орехи.
Прибавят се към белтъците, като се разбъркват внимателно с шпатула.
Голямата тава от печката се застила с хартия за печене.
Сместа се изсипва, заравнява се.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса 15-17 минути.
Блатът не трябва да се препича, а при допир леко да пружинира.
Още топъл се обръща върху кухненска кърпа и се навива на руло.
Оставя се да изстине.
Приготвяне на крема:
Хубаво е кремът да се приготви от предният ден или няколко часа предварително, за да може да се охлади и стегне.
Шоколадът се начупва.
Сметаната се поставя на котлона до завиране. Залива се шоколадът и се покрива с фолио за 3-4 минути. След това се разбърква до хомогенизиране и се оставя да изстине и втвърди.
Разбива се с миксер до пухкав крем.
Сглобяване на пънчето:
Рулото внимателно се развива. Може и да се пропука тук-там, но това да не ви притеснява.
Намазва се с крема, като от него се оставя малко за намазване на рулото отвън.
Навива се на руло и се оставя на студено да стегне.
Рулото се изравнява от двете страни.
Отрязват се парченца за разклонението на пънчето. Намазват се с отделеният крем и частите се сглобяват.
Шоколадът, който е за украсата се разтопява на водна баня.
Разстила се върху хартия за печене и се навива на руло. Оставя се на студено да стегне.
След това рулото шоколад внимателно се развива и изпопадат парченца шоколад, с които да украсите Коледното пънче.
Да ви е сладко!
Бъдете здрави и със сърца пълни с любов и доброта!
Коментари
Публикуване на коментар