Коледно пънче Гараш


Честита и благословена Коледа!
Нека всеки дом бъде огрян от светлина, любов, доброта и много топлина!


Продукти:
за блата
  • 9 бр. белтъци
  • 300 г захар
  • 300 г смлени орехи
  • 50 г брашно

за крема
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 200 г шоколадов кувертюр 52%
  • 1 с. л. ром

за украсата


Приготвяне на блата:
Белтъците се разбиват заедно със захарта до побеляване и леко сгъстяване. 
Брашното се смесва със смлените орехи. 
Прибавят се към белтъците, като се разбъркват внимателно с шпатула.
Голямата тава от печката се застила с хартия за печене. 
Сместа се изсипва, заравнява се.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса 15-17 минути. 
Блатът не трябва да се препича, а при допир леко да пружинира. 
Още топъл се обръща върху кухненска кърпа и се навива на руло. 
Оставя се да изстине.

Приготвяне на крема:
Хубаво е кремът да се приготви от предният ден или няколко часа предварително, за да може да се охлади и стегне.
Шоколадът се начупва. 
Сметаната се поставя на котлона до завиране. Залива се шоколадът и се покрива с фолио за 3-4 минути. След това се разбърква до хомогенизиране и се оставя да изстине и втвърди.
Разбива се с миксер до пухкав крем.

Сглобяване на пънчето:
Рулото внимателно се развива. Може и да се пропука тук-там, но това да не ви притеснява. 
Намазва се с крема, като от него се оставя малко за намазване на рулото отвън. 
Навива се на руло и се оставя на студено да стегне. 

Рулото се изравнява от двете страни. 
Отрязват се парченца за разклонението на пънчето. Намазват се с отделеният крем и частите се сглобяват. 

Шоколадът, който е за украсата се разтопява на водна баня. 
Разстила се върху хартия за печене и се навива на руло. Оставя се на студено да стегне.
След това рулото шоколад внимателно се развива и изпопадат парченца шоколад, с които да украсите Коледното пънче. 


Да ви е сладко!
Бъдете здрави и със сърца пълни с любов и доброта! 



Коментари