Владиева пита


Преди много години Владиева пита беше чест спътник на масата по време на пости и Бъдни вечер. Почти бях забравила за нея, докато не дойде предизвикателството на онлайн списание SO into FOOD  да си спомним любима стара рецепта, като и' вдъхнем нов живот, визия и съвременен прочит.

Продукти:
за питата
  • 330 г брашно
  • 15 г бакпулвер
  • 150 мл вода
  • 100 мл ликьор Лимончело
  • 100 мл олио
  • 100 г захар
  • 120 г смлени орехи
  • 50 г смлени лешници
  • 250 г сладко от узрели смокини или друго сладко
  • 1 пак. ванилова захар
  • настъргана кора на 1/2 лимон

за тиквеният слой
  • 350 г тиквено пюре
  • 2 с. л. мед
  • 15 г желатин

за глазурата
  • 180 г пудра захар
  • 3 с. л. вода
  • 3 с. л. ликьор Лимончело


Приготвяне:
Брашното се пресява заедно с бакпулвера. 
Прибавят се олиото, захарта, смлените ядки, сладкото, ваниловата захар и лимоновата кора. 
Всичко се разбърква на ръка с тел или лъжица. Получава се гъсто тесто. 
Сместа се изсипва в тава, постелена с хартия за печене с размер 38/35 см. 
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути. 
Сладкиша се оставя да изстине. 

Желатинът се разтваря в 50 мл студена вода.
Тиквеното пюре се затопля, прибавя се меда и желатина.
Разбърква се хубаво и се разстила в тавичка с размер 26 см.
Поставя се в хладилник да стегне.


От изстиналият сладкиш се изрязват 24 кръгчета с ринг с размер 5 см.
Със същият ринг се изрязват 12 кръгчета от желираната тиква.

Върху кръгче от сладкиша се поставя кръг от тиквата и след това се захлупва с още един кръг от сладкиша, като горното кръгче се обръща, за да се получи равна повърхност.

Пудрата захар се пресява и към нея се прибавя водата и Лимончелото. Трябва да се получи гъста глазура. Ако има нужда се добавя или още малко вода, или пудра захар, докато се получи нужната консистенция.

Върху получените пастички се поставя по 1 с. л. от глазурата, която леко се разстила.


Украсяват се по ваше желание, фантазия и виждане за съвременния прочит на Владиевата пита.



Весели и благословени празници!


Коментари