Голям хит са щолените в социалната мрежа и въпреки, че миналата година правих много сполучлив и вкусен щолен с мая, сега реших да пробвам и рецептата на Петя Аргирова от ,,Ухае на..." И както пише в рецептата, така се и оказа - лесна, бърза и много вкусна.
Аз реших цялото тесто, което се получи 1. 400 кг да разделя на 5 части, като в щолените завия и бадемов марципан, и добавя коледният аромат на портокалови корички.
Получиха се много вкусни и симпатични щолени, с които мога да зарадвам роднини и приятели за Коледа.
Продукти:
- 500 г брашно
- 15 г бакпулвер
- 140 г захар
- 1 пак. ванилена захар
- 1 пак. захар с аромат на ром
- щипка сол
- 150 + 100 г меко краве масло
- 250 г сладкарска извара (от Лидл)
- 1 яйце
- 200 г сушени плодове (в моят случай 100 г фурми, 60 г стафиди, 40 г червени боровинки)
- портокалови корички
- 200 г бадемов марципан
- пудра захар за поръсване
Приготвяне:
В купа се поставя пресятото брашно, захарта, солта, ванилената захар и захарта с аромат на ром. Сместа се разбърква хубаво.
В друга купа се смесват изварата с яйцето.
Към сухата смес се добавя 150 г масло на парченца и изварата с яйцето.
Замесва се тесто.
Към готовото тесто се прибавят сушените плодове и портокаловите корички. Меси се за кратко, колкото да се разпределят плодовете.
Тестото се разделя на пет равни части.
Всяка част се разплесква на кръг, като в средата се поставя фитил от 40 г бадемов марципан.
Навива се на руло и леко се натиска в средата.
Щолените се поставят в тава постелена с хартия за печене (или върху подложка за печене), на разстояние един от друг.
Пекат се 35 минути на 170 градуса.
Тавата се изважда от печката и веднага с помощта на четка щолените се намазват с останалото 100 г масло. Поръсват се обилно с пудра захар. Мажат се пак с масло и отново се поръсват обилно със захар.
Коментари
Публикуване на коментар