Баклава с орехи и шоколад


Продукти:
  • 18 броя листи за баница или за баклава
  • 150 г разтопено краве масло за намазване на корите

за пълнежа
  • 200 г орехи
  • 100 г смлени бисквити (маслени или обикновени)
  • 100 г натрошен шоколад
  • 3 с. л. захар
  • 4 с. л. пшеничен грис
  • 100 мл олио

за сиропа
  • 600 г захар
  • 700 мл вода
  • 1 ванилия
  • сока на 1/2 лимон
  • кората на 1/2 лимон
  • 2 щипки сол

Приготвяне:
Първо се приготвя сиропа, за да има възможност да изстине.
Водата + захарта се слагат на котлона да заврат. След 2-3 минути се добавят солта, лимоновия сок и кората. Отнема се от котлона. Сиропа се оставя да изстине напълно, след което лимоновата кора се изважда. 

Всички продукти за пълнежа се смесват и объркват.

Вземат се три кори и се слагат една върху друга, като помежду тях с помощта на четка се маже с маслото.

В късият край на корите се поставя надълго 1/6 от сместа за пълнежа. Корите се навиват на стегнато руло. 
Така се процедира и с останалите кори. Получават се шест рула. 
С остър нож се нарязват на малки рулца. Намазват се с останалото масло и се пекат на 180 градуса 30-35 минути или до зачервяване. 
След изваждане от фурната, баклавата се оставя 5 минути и след това се залива със студеният сироп.



Доста с недоверие подходих към рецептата за баклавата на Елена Цекова, но мога с ръка на сърцето да кажа, че баклавата е уникална. Хрупкава, идеално напоена и много вкусна.
Благодаря, Ели! 
Източник: ,,В моята кухня"    

Коментари