Постни бобени кюфтета с постен чеснов сос


Продукти (за 9 - 10 бр. кюфтета):

  • 1 консерва бял боб от 400г
  • 3-4 с.л. олио
  • 2 с.л. ситно нарязан кромид лук (1/2 глава, средна по размер)
  • 2 с.л. с връх (40г) брашно
  • 1/4 скилидка чесън, нарязан на ситно
  • 2 бр.гъби (по желание)
  • 100 мл вода
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 щипки смлян черен пипер
  • около 1ч.л. сух джоджен
  • 1 с.л. галета (в сместа)
  • 1/2 купичка галета (за овалване на кюфтетата)





  • В олиото запържваме кромидия лук заедно с брашното (следим лука да стане като стъклен).
  • Добавяме към запръжката ситно нарязаните гъби и чесън.
  • Бъркаме и държим на котлона около минута-две.
  • Наливаме водата на малки порции и бъркаме. Получава се гъста смес,която при бъркане се оформя на топка.
  • Отстраняваме от котлона и добавяме боба от консервата (предварително измит, хубаво отцеден и намачкан).
  • Поръсваме със сол, смлян черен пипер, сух джоджен. Слагаме лъжица галета и омесваме хубаво цялата смес.


  • Оформяме средни по големина кюфтета,овалваме ги в галета и подреждаме в тава, в която сме сложили хартия за печене.





  • Наливаме тънка струйка олио в тавата и слагаме да печем кюфтетата в предварително загрята силна фурна. Времето за печене не е дълго, само колкото да се затоплят и галетата да стане хрупкава.



Постен чеснов сос
  • 1 филия хляб
  • 1 скилидка чесън
  • 2 - 3 с.л. олио
  • щипка сол
  • лимонов сок на вкус
  • 2 с.л. кокосово мляко (за нежност)
Накисваме филията хляб в студена вода.
Пасираме чесъна, заедно с изцедената филия.
Добавяме олио, сол и лимонов сок на вкус.
Слагаме кокосовото мляко и преценяваме гъстотата на соса (ако се налага доливаме малко вода). 
Бележка: Кокосовото мляко може да се замести с вода и по желание може да се добави малко горчица.


Кюфтетата сервирах със зелена салата и този постен чеснов сос. 



Направих и питки, които са по рецептата за Lepinja, но технологично малко осакатени.



Да ви е сладко!

Коментари