- 1 консерва бял боб от 400г
- 3-4 с.л. олио
- 2 с.л. ситно нарязан кромид лук (1/2 глава, средна по размер)
- 2 с.л. с връх (40г) брашно
- 1/4 скилидка чесън, нарязан на ситно
- 2 бр.гъби (по желание)
- 100 мл вода
- 1/2 ч.л. сол
- 2 щипки смлян черен пипер
- около 1ч.л. сух джоджен
- 1 с.л. галета (в сместа)
- 1/2 купичка галета (за овалване на кюфтетата)
- В олиото запържваме кромидия лук заедно с брашното (следим лука да стане като стъклен).
- Добавяме към запръжката ситно нарязаните гъби и чесън.
- Бъркаме и държим на котлона около минута-две.
- Наливаме водата на малки порции и бъркаме. Получава се гъста смес,която при бъркане се оформя на топка.
- Отстраняваме от котлона и добавяме боба от консервата (предварително измит, хубаво отцеден и намачкан).
- Поръсваме със сол, смлян черен пипер, сух джоджен. Слагаме лъжица галета и омесваме хубаво цялата смес.
- Оформяме средни по големина кюфтета,овалваме ги в галета и подреждаме в тава, в която сме сложили хартия за печене.
- Наливаме тънка струйка олио в тавата и слагаме да печем кюфтетата в предварително загрята силна фурна. Времето за печене не е дълго, само колкото да се затоплят и галетата да стане хрупкава.
Постен чеснов сос
- 1 филия хляб
- 1 скилидка чесън
- 2 - 3 с.л. олио
- щипка сол
- лимонов сок на вкус
- 2 с.л. кокосово мляко (за нежност)
Накисваме филията хляб в студена вода.
Пасираме чесъна, заедно с изцедената филия.
Добавяме олио, сол и лимонов сок на вкус.
Слагаме кокосовото мляко и преценяваме гъстотата на соса (ако се налага доливаме малко вода).
Бележка: Кокосовото мляко може да се замести с вода и по желание може да се добави малко горчица.
Кюфтетата сервирах със зелена салата и този постен чеснов сос.
Направих и питки, които са по рецептата за Lepinja, но технологично малко осакатени.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар