Варено жито



Продукти:
  • 300 г грухана пшеница (500 г )
  • 1 л вода  (1.700 л) 
  • настъргана кора на 1 лимон
  • захар на вкус
  • 2 ванилии
  • 1/2 ч. л. сол
  • орехи



Приготвяне:
Житото се измива в две води. Залива се с 1 л вода и се слага на котлона. Като заври, котлона се намаля и житото се вари 40 минути. 
Тенджерата се завива с одеяло и престоява цяла нощ или няколко часа, до усвояване на водата от житото. 
На другият ден се слага солта и захарта. Разбърква се хубаво до разтопяване на захарта. Ароматизира се с ванилията и лимоновата кора.
Когато се постави захарта във вареното жито, то се отпуска и леко се оводнява, така че може при поднасяне да го посипете със захар.
На снимката захарта поставена в цялото количество варено жито.


Житото се поднася поръсено с натрошени орехи. 

Коментари