Продукти:
- 300 г грухана пшеница (500 г )
- 1 л вода (1.700 л)
- настъргана кора на 1 лимон
- захар на вкус
- 2 ванилии
- 1/2 ч. л. сол
- орехи
Приготвяне:
Житото се измива в две води. Залива се с 1 л вода и се слага на котлона. Като заври, котлона се намаля и житото се вари 40 минути.
Тенджерата се завива с одеяло и престоява цяла нощ или няколко часа, до усвояване на водата от житото.
На другият ден се слага солта и захарта. Разбърква се хубаво до разтопяване на захарта. Ароматизира се с ванилията и лимоновата кора.
Когато се постави захарта във вареното жито, то се отпуска и леко се оводнява, така че може при поднасяне да го посипете със захар.
На снимката захарта поставена в цялото количество варено жито.
Житото се поднася поръсено с натрошени орехи.
Когато се постави захарта във вареното жито, то се отпуска и леко се оводнява, така че може при поднасяне да го посипете със захар.
На снимката захарта поставена в цялото количество варено жито.
Житото се поднася поръсено с натрошени орехи.
Коментари
Публикуване на коментар