Продукти:
- 300 мл топла вода
- 1/4 кубче прясна мая Виво (10 г)
- 1 ч. л. сол
- 1 с. л. захар
- 1 с. л. олио
- 1 с. л. оцет
- 500-550 г брашно
Приготвяне:
Маята се поставя в топлата вода, заедно със захарта, да се разтвори.
Брашното се пресява, прави се кладенче и се добавят всичките продукти.
Замесва се меко тесто, което се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса.
Тестото може да замесите от вечерта и купата да поставите в хладилник. На сутринта се изважда, оставя се за 10-15 минути на стайна температура и тестото е готово за приготвяне на мекиците.
От втасалото тесто се късат топчета, разтеглят се с пръсти, като в средата се изтъняват.
Пържат се в гореща маслена баня.
Сервирайте със сиренце, домашно сладко и топъл билков чай!
Да ви е сладко!
Тук и тук може да видите и други рецепти на мекици, които приготвям, но тази рецепта определено ни е любима.
Коментари
Публикуване на коментар