Мекици 3


Продукти:
  • 300 мл топла вода
  • 1/4 кубче прясна мая Виво (10 г) 
  • 1 ч. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. олио
  • 1 с. л. оцет
  • 500-550 г брашно


Приготвяне:
Маята се поставя в топлата вода, заедно със захарта, да се разтвори.
Брашното се пресява, прави се кладенче и се добавят всичките продукти.
Замесва се меко тесто, което се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса. 
Тестото може да замесите от вечерта и купата да поставите в хладилник. На сутринта се изважда, оставя се за 10-15 минути на стайна температура и тестото е готово за приготвяне на мекиците. 

От втасалото тесто се късат топчета, разтеглят се с пръсти, като в средата се изтъняват. 
Пържат се в гореща маслена баня. 

Сервирайте със сиренце, домашно сладко и топъл билков чай! 



Да ви е сладко! 


Тук и тук може да видите и други рецепти на мекици, които приготвям, но тази рецепта определено ни е любима.  

Коментари