Сладък мъх за украса на торти и сладкиши

Рецептата, която публикувам не е нещо ново. В интернет е доста разпространена, но както аз я търсих и направих, така явно има и други хора като мен, които са се впечатлили от почти истинският вид на този сладък мъх, който стои много красиво на торти и сладкиши.
Много е лесен и бърз за направа с минимални продукти, а ефекта му е безспорен.

На първо време са ви необходими  четири високи картонени чаши за кафе и задължително микровълнова печка (в обикновена няма да се получи).

Продукти:
  • 1 яйце
  • 30 г глюкоза
  • 12 г захар
  • 25 г брашно
  • 5 г бакпулвер

Приготвяне:
В купа се счупва яйцето. Към него се прибавя захарта и глюкозата. 



Продуктите се разбиват на пяна. 


Прибавя се брашното, пресято с бакпулвера. 


Сместа се разбърква внимателно с шпатула. 
Разделя се по-равно в четири купички.



Сместа във всяка купичка се оцветява със сладкарски бои. Боите е желателно да бъдат течни, но ако са прахообразни се разтварят с алкохол. При оцветяването, не се бърка прекалено много, за да се запази максимално въздуха в сместа. 


Всяка част от купичката се изсипва в картонените чаши. 



Мъхът се пече в микровълнова печка на втора степен за 1 минута. След като измине минутата, проверете дали мъха се е опекъл и ако лепне го върнете пак в микровълновата за няколко секунди. 
След като се е изпекъл мъхът, чашите се обръщат върху скара до пълното му изстиване. 


Мъхът се изважда внимателно, като чашите се разрязват с ножица. 


Готовият мъх се съхранява на стайна температура. Може да се направи и няколко дена преди да  се използва за украса. 



Тук може да видите и неговото приложение.  







Коментари