Рачел от тиква



Кюлчета злато в бурканчета, така оприличавам тези прозрачни и златисти парченца тиква в ароматен захарен сироп. Хрупкави отвън, а с всяка хапка сладостта се стича по небцето, като те пренася в едни времена на топла стая, пухкав сняг и домашен уют. 

Продукти:
  • 1.5 кг изчистена тиква
  • 3 кг захар
  • 4-5 листенца индрише
  • 1 ч. л. лимонова киселина


Приготвяне:
Изчистената тиква се нарязва на ,,локумчета". Измива се и се поставя във варна вода няколко часа. 
Варната вода се приготвя от гасена вар и чиста студена вода, като на 5 л вода се прибавят 250-300 г гасена вар. Сместа от вар и вода се оставя да се утаи, след което се взема само бистрата течност, прецежда се през марля и в нея се потапят парченцата тиква. 
След като престоят 2-3 часа (може и повече) във варната вода, парчетата се изваждат и се измиват няколко пъти с чиста вода. 


В голяма тенджера се поставя захарта, налива се 500 мл вода и сместа се загрява, докато захарта се разтвори и сиропът започне да ври. 
В сиропа се поставят парченцата тиква и се добавя лимоновата киселина. 
Рачелът се вари на силен огън до сваряването на тиквата. 
Малко преди да е готово сладкото, тенджерата се отмесва от огъня и се оставя да престои 12 часа, за да могат парченцата тиква хубаво да поемат от сиропа. 

Рачелът наново се затопля, поставят се листата индрише и се доварява. 
За готовността му се пробва с капка капната върху чиния. Ако капката не се разлива сладкото е готово да се разсипе в сухи и топли бурканчета. 
Бурканчетата се обръщат с капачките надолу и престояват така до пълното им изстиване. 




Коментари