Кюлчета злато в бурканчета, така оприличавам тези прозрачни и златисти парченца тиква в ароматен захарен сироп. Хрупкави отвън, а с всяка хапка сладостта се стича по небцето, като те пренася в едни времена на топла стая, пухкав сняг и домашен уют.
Продукти:
- 1.5 кг изчистена тиква
- 3 кг захар
- 4-5 листенца индрише
- 1 ч. л. лимонова киселина
Приготвяне:
Изчистената тиква се нарязва на ,,локумчета". Измива се и се поставя във варна вода няколко часа.
Варната вода се приготвя от гасена вар и чиста студена вода, като на 5 л вода се прибавят 250-300 г гасена вар. Сместа от вар и вода се оставя да се утаи, след което се взема само бистрата течност, прецежда се през марля и в нея се потапят парченцата тиква.
След като престоят 2-3 часа (може и повече) във варната вода, парчетата се изваждат и се измиват няколко пъти с чиста вода.
В голяма тенджера се поставя захарта, налива се 500 мл вода и сместа се загрява, докато захарта се разтвори и сиропът започне да ври.
В сиропа се поставят парченцата тиква и се добавя лимоновата киселина.
Рачелът се вари на силен огън до сваряването на тиквата.
Малко преди да е готово сладкото, тенджерата се отмесва от огъня и се оставя да престои 12 часа, за да могат парченцата тиква хубаво да поемат от сиропа.
Рачелът наново се затопля, поставят се листата индрише и се доварява.
За готовността му се пробва с капка капната върху чиния. Ако капката не се разлива сладкото е готово да се разсипе в сухи и топли бурканчета.
Бурканчетата се обръщат с капачките надолу и престояват така до пълното им изстиване.
Коментари
Публикуване на коментар