Много вкусни, меки и ароматни бриоши, идеални за закуска в компанията на топъл чай.
Продукти:
за тестото
- 550 г брашно София Мел Екстра
- 170 мл топло мляко
- 110 мл вода
- 120 г захар
- 1 жълтък
- 16 г прясна мая (8 г суха)
- щипка сол
за крема
- 20 г брашно София Мел Екстра
- 25 г захар
- 150 мл прясно мляко
- 1 жълтък
- ванилия
още
- 100 г шоколад
- пудра захар
Приготвяне:
В топлото прясно мляко се разтваря маята. Течността се изсипва в 200 г от брашното. Разбърква се и се оставя на топло да втаса.
Към втасалото първоначално тесто се добавят захарта, водата, солта, жълтъка и по малко от останалото брашно. Когато сместа се посгъсти се прехвърля на плота и се доомесва до меко тесто.
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Докато тестото втасва се приготвя крема. Всички продукти се смесват, разбъркват се с тел и се поставят на котлона, до сгъстяване на крема. Кремът се оставя да изстине.
Втасалото тесто се разточва на правоъгълник с размери 30/40 сантиметра. Половината от кората се намазва с крема и се поръсва с нарязаният на дребно шоколад. Тук е момента да отбележа, че идеално за тази цел е употребата и на шоколадови капки.
Кората се нарязва на 8 равни ленти откъм късата страна. Намазаната част с крема лента се покрива с ненамазаната. Усуква се и се навива на охлювче.
Така приготвените бриошчета се подреждат в тава постелена с хартия за печене. (при мен е подложка за печене, много удобна и практична).
Бриошите се пекат директно в предварително затоплена фурна на 170 градуса 25 минути.
Още топли се намазват с четка с краве масло и се поръсват с пудра захар.
След като изстинат бриошите, могат да се замразят, пакетирани в полиетиленова торбичка. След като се извадят от фризера се поставят в микровълновата печка на функция ,,размразяване" за 1-2 минути и получавате топла, бърза и вкусна закуска, без промяна на първоначалните вкусови качества.
Коментари
Публикуване на коментар