Години не бях правила кюфтета с бял сос и мога с чисто сърце да кажа, че даже бях позабравила как се правят :) И затова тази рецепта е за всички, които като мен рядко правят такива кюфтета и да има къде да погледнат, когато се сетят за тях .... ама наистина станаха много вкусни :)
Продукти:
за кюфтетата
- 500 г кайма
- 1 филия сух хляб
- 1 малка главичка лук
- 1 яйце
- черен пипер
- 1 кафена чашка ориз
за соса
- 1 морков
- 1 глава лук
- 1 стрък целина
- 2-3 стръка магданоз
- 30-40 г краве масло
- 2 с. л. брашно
- 2 яйца L
- 200 мл прясно мляко
- 300 г кисело мляко
- сол
Приготвяне:
Към каймата се прибавят накиснатата и изцедена с вода филия хляб, яйцето, ситно нарязаният лук, ориза и черният пипер. Омесва се хубаво и се оформят малки кюфтенца, които се овалват в брашно.
В 1.5 л вода се поставят моркова, обелен и нарязан на кубчета, лука, също нарязан, целината и магданоза. Посолява се леко и се поставя на котлона. Вари се до полуомекване на зеленчуците.
Във врящият бульон се пускат кюфтета, които се варят 25-30 минути на слаб котлон.
Когато са сварени се изваждат от бульона.
Зеленчуците също се изваждат и се пасират. Връщат се отново в бульона.
Яйцата се разбиват с тел и към тях се добавят млеката.
В тенджера се разтопява кравето масло и в него се запържва брашното. Разрежда се с бульона, като се бърка непрекъснато.
Добавя се и яйчно-млечната смес.
Като заври соса се пускат и кюфтета. Ястието се оставя на котлона само да ,,клокне'' и ако е необходимо се доовкусява със сол и черен пипер.
Кюфтенцата се поднасят поръсени с магданоз.
:) ...и не ме питайте като сина, защо соса е жълт, а не бял...може би от моркова или яйцата, а се насладете на една неувяхваща класика!
Добър апетит!
Коментари
Публикуване на коментар