Продукти:
за блатовете
- 350 г брашно
- 550 г захар
- 100 г какао
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 15 г бакпулвер
- 1 ч. л. сол
- 4 яйца М
- 300 мл гъст айрян (200 г кисело мляко + 100 мл вода)
- 250 мл горещо кафе
- 180 мл олио
- 2 ванилии
за крема
- 400 мл течна сладкарска сметана
- 400 г течен шоколад
- 50 г какао
- 6 с. л. пудра захар
- 20 мл ром
- 300 г малини
за украсата
Приготвяне на блатовете:
В голяма купа се смесват брашното, захарта, какаото, двата вида сода, ванилията и солта. Сместа се разбърква до хомогенност на продуктите.
В друга купа се счупват яйцата, които се разбиват леко с тел. Към тях се добавят айряна и олиото. Разбърква се и течността се прибавя към сухите продукти. Разбърква се и накрая се добавя горещото кафе.
Сместа се разделя на четири равни части.
Форма за печене с размер 20 см се покрива с хартия за печене, като стените се намазват с мазнина. Излива се първата част и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути. Проверявайте с шишче дали блатът се е опекал.
Опеченият блат се изважда и се поставя да се охлади върху решетка.
Така се опичат и останалите блатове.
Приготвяне на крема:
Студената сметана се разбива до плътност.
Течният шоколад трябва да е на стайна температура и като се наклони бурканчето да се излива. Ако не е достатъчно течен го поставете за кратко в микровълновата печка. Шоколадът не трябва да бъде топъл.
И така, течният шоколад се прибавя към сметаната и се разбива енергично с миксер. Добавят се какаото и пудрата захар, и се разбърква до еднородност.
Сглобяване на тортата:
Върху подност се поставя отваряем ринг. В него се поставя единият блат и се покрива с 1/4 от крема. Върху него се поставят малини. Следва блат, крем, малини...и така до последният блат, който се покрива с малко от крема, като се оставя от последната 1/4 крем за намазване на тортата отвън.
Тортата се поставя в хладилника за 2-3 часа да стегне.
Освобждава се от ринга и се намазва с останалият крем.
Отстрани тортата се облепя с парченца шоколад.
Направа на шоколадовата дървестна кора:
Парче алиминиево фолио се намачква леко. Върху него се поставя стреч фолио.
Шоколадът се разтопява на водна баня и се излива върху стреч фолиото.
Оставя се на студено да стегне шоколада.
След като шоколадът е стегнал се чупят парченца, с които се облепя тортата. С помошта на плоска четка за рисуване и разтопен шоколад се запълват някои разстояния между парчетата шоколад.
Белият ефект се получава, като 1 с. л. нишесте се разрежда с алкохол до кашичка. С тази смес тук-там се намазва шоколада.
След това се минава с четка със сухо какао.
Ако много се белее и не ви харесва, леко се намокря и пак се минава с какао.
Направата на шоколадовите листенца съм обяснила тук, а сладкият мъх ще намерите тук.
Приятен апетит!
Тортата се поставя в хладилника за 2-3 часа да стегне.
Освобждава се от ринга и се намазва с останалият крем.
Отстрани тортата се облепя с парченца шоколад.
Направа на шоколадовата дървестна кора:
Парче алиминиево фолио се намачква леко. Върху него се поставя стреч фолио.
Шоколадът се разтопява на водна баня и се излива върху стреч фолиото.
Оставя се на студено да стегне шоколада.
След като шоколадът е стегнал се чупят парченца, с които се облепя тортата. С помошта на плоска четка за рисуване и разтопен шоколад се запълват някои разстояния между парчетата шоколад.
Белият ефект се получава, като 1 с. л. нишесте се разрежда с алкохол до кашичка. С тази смес тук-там се намазва шоколада.
След това се минава с четка със сухо какао.
Ако много се белее и не ви харесва, леко се намокря и пак се минава с какао.
Направата на шоколадовите листенца съм обяснила тук, а сладкият мъх ще намерите тук.
Приятен апетит!
Коментари
Публикуване на коментар