Много плодове ни дарява природата през есента. И в комбинация, ароматите им така добре се допълват, че създават истинска симфония от вкусове, които се помнят дълго.
Продукти:
за тестото
- 250 г брашно
- 180 г студено краве масло
- 1 щипка сол
- 3 с. л. захар
- 2 жълтъка
- настъргана кора на 1 лимон
за крема Франжипан
- 100 г меко краве масло
- 100 г захар
- 1 яйце
- 1 жълтък
- 120 г белени бадеми
- 1/2 ч. л. бадемов екстрат
- 1/2 ч. л. ванилов екстрат
- 2 с. л. брашно (равни)
плодове
- сини сливи
- круши
Приготвяне:
Студеното масло се нарязва на кубчета и се стрива с брашното с пръсти. Прибавя се солта, захарта, жълтъците и настърганата лимонова кора. Замесва се тесто. Тестото за пай винаги се замесва за кратко. Увива се в стреч фолио и се прибира в хладилник за 15 минути.
За приготвянето на крема Франжипан бадемите се смилат. Маслото се разбива със захарта до получаване на кремообразна консистенция, след което се прибавя яйцето, разбива се, прибавя се жълтъка и сместа се бие още малко.
Прибавят се смлените бадеми, бадемовият и ваниловият екстрат и накрая се слага брашното.
Получава се ароматен гъст крем.
Охладеното тесто се разточва, като по-лесно се разточва между два листа стреч фолио. Поставя се във форма с размер 23-24 сантиметра и излишното тесто се премахва, като се прекара точилката отгоре на формата. Тестото се надупчва с вилица и се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути.
Отстраненото тесто се доомесва с още малко брашно. Разточва се и от него се изрязват малки цветчета.
Блатът се изважда от фурната, изсипва се крема и отгоре се нареждат нарязаните плодове. Поръсват се с кафява захар. (не е задължително)
По ръба на пая се нареждат изрязаните цветчета, като всяко едно отдолу се намазва с белтък.
Сладкишът се връща във фурната се пече още 30 минути.
Опеченият пай се оставя да изстине във формата и след това се доохлажда върху решетка. За финал се поръсва с пудра захар.
И след като достигнете финала може да се насладите на един сладкиш със съвършен есенен вкус и аромат.
Да ви е сладко!
Рецептата е адаптирана от сп. Кулинариум
Коментари
Публикуване на коментар