Продукти:
за основата
- 300 г обикновени бисквити Petit Beurre
- 140 г разтопено краве масло
- 3 с. л. захар
за чийзкрема
- 300 г крема сирене
- 250 г захар
- 50 г брашно
- 300 г заквасена сметана
- 3 с. л. лимонов сок (сока на 1/2 лимон)
- настъргана кора на 1 лимон
- 3 яйца L
- 2 жълтъка
- 120 г пресни (замразени) боровинки
за украсата
- 200 г заквасена сметана
- 1-2 с. л. пудра захар
- 1 с. л. крема сирене
- 20-30 г крем Оле на д-р Йоткер
- резанчета лимон
- домашно сладко от боровинки
Бисквитите се смилат с блендер. Към тях се прибавят захарта и кравето масло, Всичко се обърква.
Отваряема форма с размер 26 сантиметра се постила с хартия за печене. Изсипва се сместа и се разпределя по основата на формата, като се издига и борд с височина 4-5 сантиметра.
Формата се поставя в предварително загрята фурна на 160 градуса и се пече 10 минути.
Оставя се да изстине.
Кремът сиренето се смесва с брашното и захарта. разбърква се с миксер. Добавя се заквасената сметана, лимоновият сок и настърганата кора.
Следват яйцата и жълтъците. Сместа се разбърква много хубаво.
Накрая се добавят боровинките и се размесват внимателно.
Понеже чийзкейкът се пече на водна баня е необходимо формата да се обвие плътно с няколко листа алуминиево фолио, за да не проникне водата при сладкиша.
Ето тук може да видите нагледно как най-лесно може да опаковате формата.
В така подготвената форма се излива чийзкрема.
Формата се поставя в по-голяма тава и в нея се налива вода, която да стигне на нивото на 2/3 от стената.
Чийзкейкът се пече в предварително загрята фурна на 150 градуса 1ч. и 15 минути. След този час фурната се изключва, като чийзкейка се оставя вътре 30 минути при затворена врата. След това вратата на фурната се отваря и сладкиша се оставя още за 30 минути, за да се охлади постепенно.
Остава чийзкейкът да се остави на студено в хладилник, до пълното му изстиване.
След като чийзкейкът се е охладил няколко часа в хладилник, внимателно се изважда от формата и се поставя в поднос.
Кремът сиренето, пудрата захар и заквасената сметана, които са предназначени за украсата, се смесват и се разбъркват с миксер. Прибавя се крема Оле, като взависимост от сметаната грамажа може да варира. Добавя се докато крема се сгъсти,
Полученият крем се поставя в пош със звездовиден накрайник и чийзкейка се украсява.
Украсата се допълва с резанчета лимон.
Тук е момента, ако желаете може да залеете целият сладкиш със сладко от боровинки или да взаимствате моята идея, при сервиране да се сложи по една лъжичка от сладкото върху всяко парче.
Върховен чийзкейк, който въпреки голямото обяснение се приготвя сравнително бързо, с изключение на печенето и най-вече изчакването да изстине.
Сладки, весели и слънчеви летни дни!
След като чийзкейкът се е охладил няколко часа в хладилник, внимателно се изважда от формата и се поставя в поднос.
Кремът сиренето, пудрата захар и заквасената сметана, които са предназначени за украсата, се смесват и се разбъркват с миксер. Прибавя се крема Оле, като взависимост от сметаната грамажа може да варира. Добавя се докато крема се сгъсти,
Полученият крем се поставя в пош със звездовиден накрайник и чийзкейка се украсява.
Украсата се допълва с резанчета лимон.
Тук е момента, ако желаете може да залеете целият сладкиш със сладко от боровинки или да взаимствате моята идея, при сервиране да се сложи по една лъжичка от сладкото върху всяко парче.
Върховен чийзкейк, който въпреки голямото обяснение се приготвя сравнително бързо, с изключение на печенето и най-вече изчакването да изстине.
Сладки, весели и слънчеви летни дни!
Адаптирано от тук.
Коментари
Публикуване на коментар