Франкфуртски венец


Продукти:
за тестото

за крема
  • 600 мл прясно мляко
  • 60 г царевично нишесте
  • 4 жълтъка
  • 170 г захар
  • 2 ванилии
  • 250 г меко краве масло

за гарниране
  • 100 г шам фъстък
  • малини
  • листенца маточина


Приготвяне на кекса:
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.
Белтъците се разбиват с 1/3 от захарта на сняг.
В купа се разбива кравето масло с останалата захар до пухкавост. Прибавят се един по един жълтъците, като сместа се разбива до пълното им усвояване. 
Брашното, нишестето, бакпулвера и ванилията се смесват и пресяват. 
Прибавят се на порции към яйчно-маслената смес. 
Накрая се прибавят разбитите белтъци, като сместа се разбърква внимателно с шпатула. 
Изсипва се в кръгла кексова форма и се заглажда.
Кексът се пече на 170 градуса 50 минути. 
Охлажда се.  


Приготвяне на крема:
Нишестето, жълтъците, ванилията и захарта се смесват и се разреждат със 100 мл прясно мляко. 
Останалото мляко се поставя на котлона да кипне. Добавя се на тънка струйка към горната смес и се връща на котлона. Вари се до сгъстяване на крема. 
Изсипва  се върху поднос или тавичка, покрива се със стреч фолио и се оставя да се охлади напълно.
Изстиналият крем се разбива с миксер до пухкавост и към него се добавя на порции от мекото краве масло. 
Получава се вкусен и пухкав крем. Ако е необходимо преди да се напълни кексът, крема се поставя за 10-15 минути в хладилник, малко да  стегне.

Кексът се разрязва водоравно на три части. Върху първият пръстен се разпределя 1/3 от крема. Заглажда се и се поставя вторият пръстен, който се намазва с част от крема. Похлупва се и третият пръстен и целият венец се намазва с останалият крем.
Венецът се поръсва с натрошен шам-фъстък и се украсява с розички от крем, малини и листенца маточина.


Нека бъдем добри, нека бъдем позитивни с хубави и светли мисли, и тогава животът ще ни бъде не само вкусен, но и красив, и спокоен, и усмихнат!  


Да ви е сладко! :)

Коментари