Пухкава правоъгълна питка


Бях замислила да замеся хляб, но в тефтера погледа ми привлече пухкавото тесто на Юлия Андреева. Наскоро бях правила с него сиренки и кашкавалки (които не стигнаха до снимки, моментално бяха изядени) и решението си дойде от само себе си. Получи се тази пухкава, мекичка и уникално вкусна питка...разкошшшшш.

Продукти:
  • 300 мл топло прясно мляко
  • 10 г суха (20 г прясна мая)
  • 2 с. л. захар
  • 150 мл олио
  • 2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
  • 10 г бакпулвер
  • 1и 1/2 ч. л. сол
  • 720-750 г брашно
  • 1 с. л. меко краве масло
  • сусам


Приготвяне:
В топлото прясно мляко се поставя маята и захарта. Оставя се да се активира.
Към тях се прибавят яйцето + белтъка, олиото, бакпулвера и солта. Всичко се разбърква с тел. 

Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се изсипва сместа. 
Замесва се меко нелепнещо тесто. 
Поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. 

Получава се около 1.300 г тесто, което се разделя на 6 равни части. Оформят се на топки.
Всяка топка се разточва на елипса, маже се с омекналото краве масло и се навива на руло. 
Рулата се поставят в правоъгълна тавичка с размер 30/20 сантиметра. Върху рулата се правят разрези с остър нож и питката се оставя да втаса. 


Втасалата питка се намазва с отделеният жълтък и се поръсва със сусам. 
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути. 


Лято е, но това не ни пречи да се насладим на тази върховна питка :) Опитайте и вие!


Да ви е сладко! 

Коментари