Бях замислила да замеся хляб, но в тефтера погледа ми привлече пухкавото тесто на Юлия Андреева. Наскоро бях правила с него сиренки и кашкавалки (които не стигнаха до снимки, моментално бяха изядени) и решението си дойде от само себе си. Получи се тази пухкава, мекичка и уникално вкусна питка...разкошшшшш.
Продукти:
- 300 мл топло прясно мляко
- 10 г суха (20 г прясна мая)
- 2 с. л. захар
- 150 мл олио
- 2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
- 10 г бакпулвер
- 1и 1/2 ч. л. сол
- 720-750 г брашно
- 1 с. л. меко краве масло
- сусам
Приготвяне:
В топлото прясно мляко се поставя маята и захарта. Оставя се да се активира.
Към тях се прибавят яйцето + белтъка, олиото, бакпулвера и солта. Всичко се разбърква с тел.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се изсипва сместа.
Замесва се меко нелепнещо тесто.
Поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Получава се около 1.300 г тесто, което се разделя на 6 равни части. Оформят се на топки.
Всяка топка се разточва на елипса, маже се с омекналото краве масло и се навива на руло.
Рулата се поставят в правоъгълна тавичка с размер 30/20 сантиметра. Върху рулата се правят разрези с остър нож и питката се оставя да втаса.
Втасалата питка се намазва с отделеният жълтък и се поръсва със сусам.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар