Питка на розички


Продукти:

  • 150 мл прясно мляко
  • 150 мл вода
  • 100 мл олио
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. сол
  • 7 г суха мая
  • 650-700 г брашно
  • 30-40 г меко краве масло
  • 1 жълтък за намазване на питката


Приготвяне:
Брашното се пресява в купа. Прави се кладенче и в него се поставят топлите мляко и вода, олиото, солта, захарта и маята. 
Замесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа, покрива се сър стреч фолио и се оставя да втаса. 
От втасалото тесто (моето се получи 1 кг) се отделя 600 г. Разточва се на правоъгълник с размери 25/70 сантиметра. Кората се намазва с част от мекото краве масло и се навива на руло. Рулото се разрязва на две по дължина. Двете части се усукват една в друга и се поставят в тава с размери 28 сантиметра. 
Отделеното тесто се разточва на кръг. От него с помощта на ринг с размер 10 см, се изрязват 5 кръга. Подреждат се един до друг с леко застъпване, като помежду тях се маже с масло. Навиват се на рулце, което се разрязва по средата. Получените розички се нареждат в средата на тавата. По този начин се правят още две рулца. Общо се получават 6 розички. 
Питката се поставя на топло да втаса.
Намазва се със жълтъка, разреден с капки олио и прясно мляко. 


Питката се пече на 180 градуса 30 минути.

 
Приятен апетит! 



Коментари