Лятото е сезона на пресните зеленчуци и трябва максимално да се възползваме от тях, и да не пропускаме дори и ден консумацията им.
Това е любимата и почти всекидневна салата на нашето семейство. Хубавото е, че може да се изпекат зеленчуци за няколко дена и след това само нареждаме салатата и овкусяваме.
По принцип няма точни продукти, но все пак нека посоча някои от тях, като може и да се импровизира.
Продукти:
- патладжани
- тиквички
- домати
- краставици
- сол
- зехтин
- балсамов оцет
- чесън
- маслиново песто
- сирене
Приготвяне:
Патладжанът се нарязва, посолява и се оставя около 15-20 минути, ако евентуално е от сорта на горчивите, да се отцеди. Измива се и е готов за скарата.
Тиквичките се нарязват напречно.
На загрята скара патладжана и тиквичките се изпичат. Посоляват се.
В плато или подходяща чиния се подреждат част от печените зеленчуци, кръгчета домати и нарязана краставица. Поставя се плочка сирене и на няколко места от маслиновото песто.
Салатата се овкусява със зехтин, пресован чесън, балсамов оцет и по желание се поръсват магданоз и копър.
Домашно маслиново песто може да си приготвите като пасирате 200 г черни маслини без костилки и на порции добавяте 40-50 мл зехтин. Пестото се пасира докато стане на крем. Съхранява се в затворено бурканче в хладилник.
Добър апетит!
Коментари
Публикуване на коментар