Тиквички с кус-кус и пилешко месо


Днешната рецепта е простичка и вкусна, подходяща е за малки дечица над 12 месеца (и за баби и дядовци, които чувстват нуждата от по-лека храна). Внучето ми много я хареса.

Пълнени тиквички с кускус и пилешко месо

Продукти за 3-4 порции:

  • 2 бр. тиквички
  • 80 г кускус (или друга дребна паста)
  • 1 глава кромид лук
  • 1 морков
  • 200 г сварено пилешко месо
  • 1/4 скилидка чесън
  • пресен копър
  • малко олио



Начин на приготвяне:

  • Сваряваме кускуса в леко подсолена вода.
  • Тиквичките разрязваме на две по дължина и с лъжичка издълбаваме вътрешността. Посоляваме ги съвсем слабо.
  • В тиган слагаме нарязания лук, настъргания морков, издълбаната част от тиквичките. Сипваме малко олио и около половин чаша вода и задушаваме на умерен котлон. 
  • Изчакваме да се изпари водата и плънката да остане на мазнина, като разбъркваме периодично. Накрая добавяме много малко чесън, нарязан на ситно копър и сол на вкус (ако ще е за детенце посолете оскъдно или пропуснете солта).
  • Сваляме плънката от котлона и добавяме сварения и изцеден от водата кускус, и нарязаното на дребно пилешко (което е предварително сварено). 
  • Разбъркваме хубаво.
  • Слагаме издълбаните тиквички в тавичка и ги напълваме с приготвената смес от пилешко и кускус. Сместа, която ни остава разпределяме около тиквичките.
  • Слагаме вода, колкото да покрие дъното на тавичката и печем на 200 градуса (С) във фурна, до омекване на тиквичките. 
  • Сервираме ги поръсени с копър и резенчета домати (за детето с лъжичка кисело мляко).




Коментари