Продукти:
- 300 мл прясно мляко
- 100 г кисело мляко
- 3 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
- 1 с. л. сол
- 1 с. л. захар
- 7 г суха мая
- 100 мл олио
- 900-950 г брашно Утвърден Стандарт България ,,Бяло"
- 50-60 г меко краве масло
Приготвяне:
Брашното се пресява в купа. Прави се кладенче и в него се поставят солта, захарта, маята, олиото, яйцата и топлите млека. Замесва се тесто и се поставя в намаслена купа. Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
След омесването се получава тесто около 1.600 кг.
От тестото се отделя 660 г.
Останалото тесто се разделя на две еднакви части. Взема се едната част и се разточва на правоъгълник с размери 48/25 сантиметра. Кората се намазва с меко краве масло и се навива на руло. Нарязва се на 8 триъгълника. Така се процедира и с останалата част. Триъгълниците се нареждат в тава с размери 36 см, постелена с хартия за печене.
В средата на тавата се поставя ринг с размери 10 сантиметра.
Отделеното 660 г тесто се разделя на 6 равни части. Оформят се топчета, които се разточват на кръг с размер 22 см. Поставят се на две места по три кръгове, като между тях се маже с меко краве масло. Всеки кръг се разрязва на 8 сектора. Между триъгълника се прави разрез и острата част се промушва в дупката. Така се оформят листенцата, които се разполагат във вътрешната част на питката.
Питката се оставя на топло да втаса.
Намазва се с отделеният жълтък, разреден с капки олио и прясно мляко.
Намазва се с отделеният жълтък, разреден с капки олио и прясно мляко.
Поставя се украсата, която е направена от отрязаните краища на рулата, като тестото се омесва с още брашно.
Питката се пече на 160 градуса 35-40 минути.
В средата на опечената питка се поставя купичка с мед, за сладък живот на кръщелника.
В средата на опечената питка се поставя купичка с мед, за сладък живот на кръщелника.
Коментари
Публикуване на коментар