Сладоледена торта Килиманджаро


Може би сте виждали в Интернет пространство торта Килиманджаро, но аз ви я предлагам в летен вариант - сладоледена, с вкус на маскарпоне и рикота, с парченца хрупкави овесени трохи и шоколадови капки, и всичко това обвито в шоколадов блат. Чудесна сладка разхлада за летните дни!

Продукти:
за овесените трохи
  • 50 г овесени ядки
  • 30 г лешници
  • 50 г бадеми
  • 30 г сушени фурми
  • 30 г сушени червени боровинки
  • 60 г пчелен мед
  • 60 мл вода
  • 30 мл олио

за блата
  • 5 яйца
  • 170 г захар
  • 100 г брашно
  • 30 г царевично нишесте
  • 30 г какао
  • 10 г бакпулвер
  • 40 г краве масло
  • 2 ванилии

за сладоледа
  • 250 г маскарпоне
  • 250 г рикота
  • 250 г кондензирано мляко
  • 200 мл течна сладкарска сметана
още
  • 60 г шоколадови капки


Приготвяне на овесените трохи:
Медът, водата и олиото се смесват и се слагат на котлона да заврат. Прибавят се натрошените ядки, нарязаните фурми, овесените ядки и боровинки. Сместа се обърква и се разстила в тавичка, постелена с хартия за печене. 
Пече се на 160 градуса 30-35 минути. 
Оставя се да изстине и след това се натрошава на едри трохи. 

Приготвяне на сладоледа:
Маскарпонето, рикотата и кондензираното мляко се смесват и се разбиват с миксер за кратко, колкото да се обединят. 
Течната сметана се разбива до твърдост. Прибавя се към горният крем. Разбърква се. 
Към сместа се добавят овесените трохи и шоколадовите капки. 
От вътрешната страна на съд с обло дъно с обем 1.250 мл, като горната част е с размер 20 сантиметра се поставя стреч фолио. Изсипва се кремът, покрива се с фолио и се оставя във фризер да замръзне. 

Приготвяне на блата:
Брашното, нишестето, какаото, бакпулвера и ванилията се смесват в купа и се пресяват.
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Добавя се разтопеното и охладено краве масло.
Към тях се прибавя сухата смес.
Сместа се изсипва в тавичка с размер 22 см и се пече 35 минути на 180 градуса в предварително затоплена фурна. 
Блатът се оставя да изстине и се разрязва на две половини. 
Едната част се оставя за основа на тортата, а другата част се разрязва на 12 равни сектора (триъгълници). 



Сглобяване на тортата:
Замръзналият сладолед се обръща върху блата-основа и след това покрай сладоледеният купол се нареждат триъгълниците. 
Тортата се поръсва с натрошени ядки и по желание триъгълниците се украсяват с разтопен шоколад. 


Да ви е сладко!


Весело, усмихнато и слънчево лято! 





Коментари