Още нашите баби са приготвяли мехлем с невен и свинска мас за изгаряния, охлузвания и рани, но в наши дни тази рецепта може да има и други интерпретации, и тази е една от тях.
Рецептата я прочетох в книгата ,,Съветите на баба в наши дни" и така доказаното отдавна е преоткрито днес.
Продукти:
- 200-250 г невен с част от дръжката и листенцата
- 500 мл зехтин
- 40 г твърдо какаово масло
- 40 г пчелен восък
Приготвяне:
В книгата ,,Съветите на баба в наши дни" рецептата е дадена с 50 г сушен цвят от невен, но аз използвах пресен.
Какаовото масло се купува от аптеките.
Пчелният восък е от магазин за пчеларски материали.
Невенът се поставя в стъклен буркан и се залива със зехтина. Сместа се оставя да престои 2-3 седмици на топло в добре затвореният буркан.
Прецеждаме сместа с тензух.
Към нея прибавяме какаовото масло и пчелният восък. Поставяме на котлона и бъркаме докато всичко се разтопи, като гледаме сместа да не завира.
Насипва се в тъмни бурканчета и се съхранява на студено.
За повече информация относно лековитите свойства на невена може да прочетете тук или в Интернет.
Коментари
Публикуване на коментар