Голяма питка


Продукти:
  • 400 мл прясно мляко
  • 150 г кисело мляко
  • 10 г суха мая
  • 3 яйца - 1 жълтък за намазване на питката.
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. сол
  • 5 с. л. олио
  • 1.100 г брашно
  • 80-90 г меко краве масло


Продукти:
Брашното се пресява в дълбока купа. Прави се кладенче, в което се поставят солта, захарта, маята, топлите млека, олиото и яйцата. Замесва се меко тесто. Поставя се в голяма купа, намазана с олио. Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. 

За да се получи хубава питка, като делих тестото на части ги теглих на кантарче. 
Тестото се получи 1.800 г. Разделя се на две равни части. 
Взема се едната част и се разделя на две. 
Разточва се на правоъгълник с размери 40/25 см. Кората се намазва с омекналото краве масло и се навива откъм дългата страна на руло. 
Рулото се нарязва на 8 триъгълника, които се нареждат от външната страна на тава с размер 36 см, постелена с хартия за печене. 
По този начин се постъпва и с втората част. 


От отделеното тесто, което препоръчвам докато се работи с първото, да е покрито със стреч фолио, се отделя 250 г за средата на питката. 
Останалото тесто се разделя на две и всяка част на три. Аз получих  6 топки по 110 грама.
Топките се разточват на кръг с размер 22 см и се нареждат на две места по три, като между тях се намазва с масло. Най-отгоре кръговете не се мажат. 
Кръговете се разделят на 8 сектора. 
По средата на всеки сектор се прави разрез и в него се промушва острата част. 
Така получените листенца се нареждат в тавата. 


От тестото, което отделихме за средата се отрязва малко. Разточва се леко и се минава с ролер за тесто. Разполага се върху топката и топката се поставя в средата на питката.
Плитката за украсата се прави от отрязаните крайчета на рулата.
  
Питката се оставя на топло да втаса. 
Намазва се с жълтък, разреден с няколко капки прясно мляко и олио. 


Питката се пече на 160 градуса с вентилатор 30-35 минути.

Получава се една наистина огромна и впечатляваща питка, която се дели на конци, мирише на масълце и е уникално вкусна.


Да ви е сладко! 

Ето и още снимки на питката без украса.




Коментари