Крем карамел с пандишпанова платка


Това е един от най-правените и известни десерти, но този вариант е по-различен, интересен и модерен.  Рецептата я видях в изпълнение на една невероятна сладкарка и декораторка на торти Венцислава Славчева Les - caprices sucres. Нейните пропорции са в по-малки количества, но ще ви опиша така както го направих аз.

Продукти:
за крема
  • 1 л прясно мляко
  • 8 яйца
  • 250 г захар
  • 10 с. л. захар за карамела
  • 2 ванилии

за пандишпановата платка
  • 2 яйца
  • 60 г захар
  • 60 г брашно


Приготвяне:
Млякото се смесва със захарта и леко се затопля до разтопяването и'. 
Яйцата се разбиват с тел до обединяването им. 
Млякото се налива при яйцата и се ароматизира с ванилията. 
Ако е необходимо сместа се прецежда. 
Захарта за карамела се карамелизира до светъл карамел. Разпределя се в 12 купички за крем карамел. 
Млечната смес се налива в купичките, които се подреждат в тава и се налива студена вода.
Пекат се на 140 градуса 1ч. и 10 минути. Тук имаме малко разминаване с Венци, която е пекла крема 30 минути, но моят където се казва ,,не беше чул" и аз продължих с печенето. 
Кремът се пече почти до готовност. Трябва да се е стегнал. 

Приготвя се пандишпановото тесто, като яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Добавя се брашното и се разбърква с шпатула. 
Тази смес се разпределя върху вече почти готовият крем и се връща отново във фурната. 
Пече се още 15 минути, като фурната се увеличава на 170 градуса. 


Кремът се оставя да изстине във водата и след това купичките се поставят в хладилника. 
Сервира се след минимум 12 часа, като ръба на купичката се минава с тънко ножче и се обръща. 
Стеклият се карамел пропива в пандишпановата платка и се получава една неустоима вкусотия. 


Благодаря ти, Венци, за създаденото удоволствие! 

Коментари