Сбричолата с лимонов крем и череши


Сбричолата е италиански сладкиш, която дума означава ,,натрошена". Той е един от най-вкусните и бързи за приготвяне десерти. Хрупкав маслен блат с кремообразна и ароматна плънка, която може да бъде от кремове, пресни или от сладка плодове, извара, маскарпоне,шоколад...
С каквато и плънка да направите сбричолатата, ще се влюбите в този неустоим десерт от първа хапка.


Продукти:

за крема
  • 500 мл прясно мляко
  • 100 г захар
  • 70 г нишесте
  • 3 жълтъка
  • настъргана кора на 1/2 лимон 
  • 200 г череши без костилки


Приготвяне:
Пресятото брашно се поставя в купа и към него се добавят захарта, нарязаното на дребни парченца масло, яйцето + жълтъка, бакпулвера, солта, ванилията и лимона. Сместа се мачка с ръце до получаването на маслени трохи. Поставя се в хладилника за 1 час. 


Докато трохите се охлаждат, се приготвя крема. 
Захарта, нишестето, жълтъците и лимоновата кора се смесват в купа. Разреждат се с част от прясното мляко.
Останалото мляко се поставя на котлона да заври. Прибавя се към яйчената смес и се връща на котлона до сгъстяване на крема. Оставя се настрани да се охлади. 

Тавичка с размер 23-24 см се постила с хартия за печене, като хартията се оставя да излезе извън борда. 
Поставят се половината трохи, върху тях се разпределя крема и черешите. Покрива се с останалите трохи. 
Сладкишът се пече на 35-40 минути на 180 градуса с вентилатор в предварително затоплена фурна. 
Оставя се да изстине напълно във формата и тогава се изважда с помошта на хартията. 


Да ви е сладко! 



Рецептата е адаптирана от Ивана ,,С нож и вилица в ръка". В нейният блог може да намерите най-вкусните и неустоими италиански десерти.



Коментари