Сбричолата е италиански сладкиш, която дума означава ,,натрошена". Той е един от най-вкусните и бързи за приготвяне десерти. Хрупкав маслен блат с кремообразна и ароматна плънка, която може да бъде от кремове, пресни или от сладка плодове, извара, маскарпоне,шоколад...
С каквато и плънка да направите сбричолатата, ще се влюбите в този неустоим десерт от първа хапка.
Продукти:
- 350 г пшенично био брашно София Мел
- 140 г захар
- 140 г студено краве масло
- 1 яйце
- 1 жълтък
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 ванилия
- настъргана кора на 1/2 лимон
- щипка сол
за крема
- 500 мл прясно мляко
- 100 г захар
- 70 г нишесте
- 3 жълтъка
- настъргана кора на 1/2 лимон
- 200 г череши без костилки
Приготвяне:
Пресятото брашно се поставя в купа и към него се добавят захарта, нарязаното на дребни парченца масло, яйцето + жълтъка, бакпулвера, солта, ванилията и лимона. Сместа се мачка с ръце до получаването на маслени трохи. Поставя се в хладилника за 1 час.
Докато трохите се охлаждат, се приготвя крема.
Захарта, нишестето, жълтъците и лимоновата кора се смесват в купа. Разреждат се с част от прясното мляко.
Останалото мляко се поставя на котлона да заври. Прибавя се към яйчената смес и се връща на котлона до сгъстяване на крема. Оставя се настрани да се охлади.
Тавичка с размер 23-24 см се постила с хартия за печене, като хартията се оставя да излезе извън борда.
Поставят се половината трохи, върху тях се разпределя крема и черешите. Покрива се с останалите трохи.
Сладкишът се пече на 35-40 минути на 180 градуса с вентилатор в предварително затоплена фурна.
Оставя се да изстине напълно във формата и тогава се изважда с помошта на хартията.
Да ви е сладко!
Рецептата е адаптирана от Ивана ,,С нож и вилица в ръка". В нейният блог може да намерите най-вкусните и неустоими италиански десерти.
Коментари
Публикуване на коментар