Ефектен, много вкусен и с достъпни продукти, този кекс-руло си заслужава да бъде направен и опитан.
Аз ще се помъча да опиша подробно как съм го направила, но ако искате повече информация може да напишете в Google hurricane swiss roll и ще видите, и видео за неговата направа.
Моята рецепта ми беше предоставена от една мила дама Hatice Aliosman.
Благодаря ти, Хати, за вниманието и отзивчивостта!
Благодаря ти, Хати, за вниманието и отзивчивостта!
Продукти:
- 8 яйца М
- 110 мл + 10 мл олио
- 170 мл топло прясно мляко
- 100 г +40 г брашно смес за кекс София Мел
- 18 г нишесте
- 25 г какао
- 130 г захар
- 4-5 с. л. течен шоколад
Приготвяне:
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.
Жълтъците се разбъркват леко с тел. Към тях се поставят 110 мл олио и топлото прясно мляко. Добавя се и 100 г брашно смесено с нишестето. Разбърква се до еднородност.
Тази смес се разделя на две равни части. Аз претеглих сместа и получих 2 по 280 грама.
В първата купа се добавя 40 г брашно.
Във втората купа - 10 мл олио и какаото.
Белтъците се разбиват заедно със захарта на не много плътен сняг.
Разпределят се по равно между двете купи, като смесите се разбъркват с шпатула.
Тава с отваряем борд с размери 30/40 см се постила с хартия за печене. Борда се намазва с краве масло.
Първо се изсипва бялата смес. Заглажда се хубаво и след това върху нея внимателно се поставя и кафявата смес. Заглажда се.
С помощта на клечка за суши или дръжката на вилица (не с дървено шишче, защото е тънко и ефекта на шарката няма да се получи) се правят линии. Първо от дългата страна на формата, а след това и от късата. За да се получат по ,,ситни" шарки линиите се правят близко една до друга. Моите се получиха по-големи, именно че направих линиите по раздалечени.
Кексът се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса 15-18 минути. Проверява се за готовност с дървено шишче.
Опеченият кекс се оставя малко да поизстине във формата и след това се изважда върху скара до пълното му изстиване.
Намазва се с течен шоколад и много внимателно се навива на руло, откъм дългата страна.
Поставя се в хладилника да стегне шоколада.
Аз реших да направя любимият ни крем и с него да декорирам рулото.
Продукти за крема:
- 400 г заквасена сметана
- 120 г пудра захар
- 100 г крема сирене
- 40 г крем Оле на д-р Йоткер
Всички продукти се смесват и се разбиват с миксер.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар