Японски слънчев кекс-руло


Ефектен, много вкусен и с достъпни продукти, този кекс-руло си заслужава да бъде направен и опитан.
Аз ще се помъча да опиша подробно как съм го направила, но ако искате повече информация може да напишете в Google hurricane swiss roll и ще видите, и видео за неговата направа. 
Моята рецепта ми беше предоставена от една мила дама Hatice Aliosman.
Благодаря ти, Хати, за вниманието и отзивчивостта!  


Продукти:


Приготвяне:
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.
Жълтъците се разбъркват леко с тел. Към тях се поставят 110 мл олио и топлото прясно мляко. Добавя се и 100 г брашно смесено с нишестето. Разбърква се до еднородност.
Тази смес се разделя на две равни части. Аз претеглих сместа и получих 2 по 280 грама.
В първата купа се добавя 40 г брашно.
Във втората купа - 10 мл олио и какаото. 

Белтъците се разбиват заедно със захарта на не много плътен сняг. 
Разпределят се по равно между двете купи, като смесите се разбъркват с шпатула.

Тава с отваряем борд с размери 30/40 см се постила с хартия за печене. Борда се намазва с краве масло. 
Първо се изсипва бялата смес. Заглажда се хубаво и след това върху нея внимателно се поставя и кафявата смес. Заглажда се. 
С помощта на клечка за суши или дръжката на вилица (не с дървено шишче, защото е тънко и ефекта на шарката няма да се получи) се правят линии. Първо от дългата страна на формата, а след това и от късата. За да се получат по ,,ситни" шарки линиите се правят близко една до друга. Моите се получиха по-големи, именно че направих линиите по раздалечени. 

Кексът се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса 15-18 минути. Проверява се за готовност с дървено шишче. 
Опеченият кекс се оставя малко да поизстине във формата и след това се изважда върху скара до пълното му изстиване. 
Намазва се с течен шоколад и много внимателно се навива на руло, откъм дългата страна. 
Поставя се в хладилника да стегне шоколада.
Кексът-руло може да залеете с шоколад, а може и да го поднесете направо без никаква украса.


Аз реших да направя любимият ни крем и с него да декорирам рулото. 

Продукти за крема:
  • 400 г заквасена сметана
  • 120 г пудра захар
  • 100 г крема сирене
  • 40 г крем Оле на д-р Йоткер 
  Всички продукти се смесват и се разбиват с миксер. 


Да ви е сладко! 

Коментари