Продукти:
за блатовете
- 6 яйца
- 300 г захар
- 200 мл прясно мляко
- 100 мл портокалов крем ликьор
- 300 мл олио
- 450 г брашно
- 15 г бакпулвер
- щипка сол
за крема
- 500 г маскарпоне
- 300 г крема сирене
- 200 г бял шоколад
- 300 мл течна сладкарска сметана
- 70 мл портокалов крем ликьор
- 500 г ягоди
Приготвяне на блатовете:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Добавят се олиото, млякото и ликьора. (ликьора дава на блата невероятен аромат и свежест) Разбърква се и се прибавя брашното, пресято с бакпулвера и солта.
Може да опечете цялата смес наведнъж и тогава да го разрежете на 4 блата, но аз пека всеки блат поотделно.
Сместа се разделя на 4 равни части. Всяка част се пече в силиконова тавичка с размер 22 см, в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.
Блатовете се охлаждат върху решетка.
Приготвяне на крема:
Шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя да се охлади.
Течната сметана се разбива до плътност.
Крема сиренето, маскарпонето и ликьора се разбиват за кратко. (трябва да са със стайна температура). Прибавя се охладения шоколад, разбърква се и накрая се добавя сметаната.
Сглобяване на тортата:
Отваряем ринг се фиксира върху поднос.
Поставя се един блат, намазва се с част от крема и се поставят нарязани ягоди. Следва втори блат, крем, ягоди...
От крема трябва да остане за измазване на тортата отгоре и отстрани.
Сглобената торта се поставя на студено за 3-4 часа.
Освобождава се от ринга и се измазва с отделеният крем.
За да получите нюансирането на борда е необходимо да оцветите малко от крема с желаният от вас цвят. Поставя се в шприц с кръгъл накрайник и се минава отдолу на тортата по-дебела линия. С помощта на шпатула тортата се заглажда и се получава това красиво нюансиране.
Тортата се гарнира с пресни ягоди, боровинки, арония, къпини, листенца маточина...
Плодовете се глазират с разтопен желатин.
Хубави пролетни дни, приятели! Нека ви е цветно, свежо и усмихнато!
Коментари
Публикуване на коментар