Продукти:
- 2 средно големи патладжана
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 морков
- 1 червена чушка
- 250 г кайма
- 1 голям домат
- сол
- черен пипер
- зехтин
за бешамела
- 30 г краве масло
- 1 с. л. брашно
- 250 мл прясно мляко
- 50 г гауда
- сол
- индийско орехче
Приготвяне:
Патладжаните се разполовяват по дължина. В меката част се правят разрези на решетка. Поставят се в тава, поръсват се със струйка зехтин и се запичат на 200 градуса до омекване.
С лъжица се издълбава вътрешността на патладжаните.
В тиган се запържват дребно нарязаните лук и чесън, моркова и чушката. Прибавя се каймата, която също се запържва. Добавя се издъбаната част от патладжаните и накрая - доматите. Готви се до извиране течността на доматите.
Подправя се със сол и черен пипер.
Издълбаните патладжани се напълват с получената смес.
В касерола се разтопява кравето масло. Прибавя се брашното, запържва се леко и се разрежда със студеното прясно мляко. Добавя се настърганата гауда. Соса се овкусява със сол и индийско орехче.
С полученият сос бешамел се заливат напълнените патладжани.
Запичат се за 30 минути в предварително загрята фурна на 190 градуса.
Адаптирано от тук.
Коментари
Публикуване на коментар