Пълнени патладжани с бешамел и гауда


Продукти:
  • 2 средно големи патладжана
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 морков
  • 1 червена чушка
  • 250 г кайма
  • 1 голям домат
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин

за бешамела
  • 30 г краве масло
  • 1 с. л. брашно
  • 250 мл прясно мляко
  • 50 г гауда
  • сол
  • индийско орехче


Приготвяне:
Патладжаните се разполовяват по дължина. В меката част се правят разрези на решетка. Поставят се в тава, поръсват се със струйка зехтин и се запичат на 200 градуса до омекване.

С лъжица се издълбава вътрешността на патладжаните. 

В тиган се запържват дребно нарязаните лук и чесън, моркова и чушката. Прибавя се каймата, която също се запържва. Добавя се издъбаната част от патладжаните и накрая - доматите. Готви се до извиране течността на доматите.
Подправя се със сол и черен пипер. 

Издълбаните патладжани се напълват с получената смес.


В касерола се разтопява кравето масло. Прибавя се брашното, запържва се леко и се разрежда със студеното прясно мляко. Добавя се настърганата гауда. Соса се овкусява със сол и индийско орехче. 
С полученият сос бешамел се заливат напълнените патладжани. 


Запичат се за 30 минути в предварително загрята фурна на 190 градуса. 


Поднесете със свежа салата и се насладете на едно вкусно и ароматно ястие.

Адаптирано от тук

Коментари