Рецепта стара, да не казвам колкото света. И колкото и да е обикновен кекса, толкова и необикновено вкусен се оказва с вкараният сироп в меката като душичка сърцевина.
Ако в миналото сте пропуснали или забравили този кекс, сега е момента да си го припомните и подсладите дните си.
Продукти:
за кекса
- 6 яйца
- 200 г захар
- 180 г брашно смес за кекс София Мел
- 6 с. л. студена вода
- 6 с. л. олио
- 2 ванилии
за сиропа
- 200 мл прясно мляко
- 150 г захар
- 100 г краве масло
- 2 с. л. (40 г) какао
Приготвяне:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Прибавят се водата, олиото и ванилията. Разбърква се и накрая се добавя пресятото брашно.
Сместа отново се разбърква до хомогенизиране на продуктите.
Изсипва се в кръгла кексова форма.
Кексът се пече 35-40 минути на 180 градуса на вентилатор.
Оставя се леко да поизстине във формата и след това кекса се изважда, и се доохлажда върху решетка.
Изстиналият кекс се връща отново във формата. С молив се правят дупки върху кекса.
Всички продукти за сиропа се смесват в малка касерола. Преди години сиропа го правих с вода вместо с прясно мляко, но сега промених малко технологията. Няма да има проблем и с вода да го направите. Касеролата се поставя на котлона и се бърка постоянно. Като заври сиропа се маха от огънят.
Още горещ с лъжица се излива в дупките на кекса.
Обръща се върху поднос и се поръсва с пудра захар.
Да ви е сладко!
Хубави слънчеви дни, приятели!
Коментари
Публикуване на коментар