Мокър кекс


Рецепта стара, да не казвам колкото света. И колкото и да е обикновен кекса, толкова и необикновено вкусен се оказва с вкараният сироп в меката като душичка сърцевина.
Ако в миналото сте пропуснали или забравили този кекс, сега е момента да си го припомните и подсладите дните си.


Продукти:
за кекса

за сиропа
  • 200 мл прясно мляко
  • 150 г захар
  • 100 г краве масло
  • 2 с. л. (40 г) какао


Приготвяне:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Прибавят се водата, олиото и ванилията. Разбърква се и накрая се добавя пресятото брашно.
Сместа отново се разбърква до хомогенизиране на продуктите. 
Изсипва се в кръгла кексова форма. 
Кексът се пече 35-40 минути на 180 градуса на вентилатор.  
Оставя се леко да поизстине във формата и след това кекса се изважда, и се доохлажда върху решетка. 
Изстиналият кекс се връща отново във формата. С молив се правят дупки върху кекса.

Всички продукти за сиропа се смесват в малка касерола. Преди години сиропа го правих с вода вместо с прясно мляко, но сега промених малко технологията. Няма да има проблем и с вода да го направите. Касеролата се поставя на котлона и се бърка постоянно. Като заври сиропа се маха от огънят. 
Още горещ с лъжица се излива в дупките на кекса. 
Обръща се върху поднос и се поръсва с пудра захар. 


Да ви е сладко!


Хубави слънчеви дни, приятели! 


Коментари