Мехлем от невен


От 12 век насам невенът, чието латинско име е Calendila, вирее в европейските градини. Родината на лечебното растение е Египет. Заслужава си да го отглеждаме дори само заради красивите му цветове. Един поглед към него рано сутрин и прогнозата за времето става излишна. Ако цветоввете са му разтворени, това предвещава хубаво време през целият ден, а ако са затворени, задава се дъжд.
Целебната сила на растението е била използвана още от древните римляни. Днес най-често се използва за лекуване на рани и изкълчвания.
Мехлемът с невен, използван за лечебни, както и за козметични цели се приготвя много лесно и по няколко начина. Може да се приготви със зехтин, с пчелен восък и масло от маточина, но сега ще ви предложа една от най-разпространената версия - със свинска мас.

Необходими са ви:
  • 50 г пресни цветове от невен
  • 400 г свинска мас

Приготвяне:
Свинската мас се поставя в метален съд и се залива с 500 мл вода. Поставя се на котлона да заври. Сместа се оставя на студено. След като маста се втвърди, водата остава отдолу и се излива. 
Към маста се поставят цветовете невен и се готвят, буквално пържат около 10 минути. 
Мехлема се охлажда и престоява с цветовете 12 часа. 
На другият ден отново се затопля и прецежда. 
Готовият мехлем се изсипва в сухи бурканчета или кутийки от крем.
Съхранява се в хладилник. 



Коментари