Продукти:
за блатовете
- 50 г меко краве масло
- 150 г захар
- 1 яйце
- 200 мл прясно мляко
- 2 с. л. мед
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 450 г брашно + 80 г за доомесване
за крема
- 4 кофички (1.600 кг) заквасена сметана
- 200 г захар
- 3 ванилии
- сладко от боровинки
Приготвяне:
Кравето масло се разбива заедно със захарта. Прибавя се яйцето, разбива се и след това се налива прясното мляко.
Към сместа се добавят меда и содата.
Получената смес се излива в съд с незалепващо покритие. Поставя се на слаб огън и се бърка с дървена лъжица до лек карамелен цвят.
Поизстива леко и се прибавя брашното. Разбърква се и се изсипва на плот, където тестото се доомесва.
Тестото се разделя на 7 равни части. Аз претеглям цялото количество тесто и тогава го разделям на 7. Получават се около 120-130 грама всяка част. Оформят се на малки топки.
(Работи се с топло тесто)
Топките се разточват на кръг с размер малко по-голям от 22 сантиметра.
Поставят се върху хартия за печене.
Ако искате размера на тортата да ви е по-голям (26 см), тогава разделете тестото на 5 равни части.
Всеки блат се пече 4-5 минути на 180 градуса или до златисто.
Веднага след като се извади блата от печката се изрязва с ринг с размер 22 см.
Така опечените блатове може да съхранявате 6-7 дена, опаковани в стреч фолио. Също така може да ги замразите във фризера. Вкусовите им качества не се променят.
Заквасената сметана се изсипва в дълбока купа. Добавя се захарта. Ароматизира се с ванилията. Кремът се разбърква за кратко, дори и захарта да не се е разтворила, това не е проблем. Ако разбърквате крема повече, има вероятност сметаната да се втечни.
Ринг с размер 22 см се фиксира върху поднос.
Поставя се единият блат и върху него се поставя 3 с. л. от крема. Разпределя се и от боровинковото сладко. Поставя се втори блат, като леко се притиска, следва крем, сладко и т. н., като се завършва с крем.
Тортата се оставя да престои 3-4 часа и тогава се освобождава от ринга.
Изрезките, които се получават от блатовете се смилат. Част от тях се смесват с орехите и тортата се панира с тях.
Най-вкусна тази торта е след като е престояла минимум 12 часа.
Да ви е сладко!
Слънчеви и весели пролетни дни, приятели! :)
Слънчеви и весели пролетни дни, приятели! :)
Коментари
Публикуване на коментар