Френска селска торта със сладко от боровинки


Продукти:
за блатовете
  • 50 г меко краве масло
  • 150 г захар
  • 1 яйце
  • 200 мл прясно мляко
  • 2 с. л. мед
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 450 г брашно + 80 г за доомесване

за крема
  • 200 г натрошени орехи за паниране на тортата

Приготвяне:
Кравето масло се разбива заедно със захарта. Прибавя се яйцето, разбива се и след това се налива прясното мляко. 
Към сместа се добавят меда и содата. 
Получената смес се излива в съд с незалепващо покритие. Поставя се на слаб огън и се бърка с дървена лъжица до лек карамелен цвят. 
Поизстива леко и се прибавя брашното. Разбърква се и се изсипва на плот, където тестото се доомесва. 
Тестото се разделя на 7 равни части. Аз претеглям цялото количество тесто и тогава го разделям на 7. Получават се около 120-130 грама всяка част. Оформят се на малки топки.
(Работи се с топло тесто) 
Топките се разточват на кръг с размер малко по-голям от 22 сантиметра. 
Поставят се върху хартия за печене.
Ако искате размера на тортата да ви е по-голям (26 см), тогава разделете тестото на 5 равни части.  
Всеки блат се пече 4-5 минути на 180 градуса или до златисто. 
Веднага след като се извади блата от печката се изрязва с ринг с размер 22 см.  
Така опечените блатове може да съхранявате 6-7 дена, опаковани в стреч фолио. Също така може да ги замразите във фризера. Вкусовите им качества не се променят. 

Заквасената сметана се изсипва в дълбока купа. Добавя се захарта. Ароматизира се с ванилията. Кремът се разбърква за кратко, дори и захарта да не се е разтворила, това не е проблем.  Ако разбърквате крема повече, има вероятност сметаната да се втечни.
Ринг с размер 22 см се фиксира върху поднос. 
Поставя се единият блат и върху него се поставя 3 с. л. от крема. Разпределя се и от боровинковото сладко. Поставя се втори блат, като леко се притиска, следва крем, сладко и т. н., като се завършва с крем. 
Тортата се оставя да престои 3-4 часа и тогава се освобождава от ринга.

Изрезките, които се получават от блатовете се смилат. Част от тях се смесват с орехите и тортата се панира с тях. 
Най-вкусна тази торта е след като е престояла минимум 12 часа. 


Получавате една фантастична торта, лека и много вкусна.


 Да ви е сладко!
Слънчеви и весели пролетни дни, приятели! :) 




Коментари