Продукти:
- 300 мл прясно мляко
- 150 г кисело мляко
- 7 суха мая
- 2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
- 1 с. л. захар
- 1 с. л. сол
- 5 с. л. олио
- 900 г брашно
- 80-90 г омекнало краве масло
Приготвяне:
За да се получи хубава и пухкава питка, всички продукти трябва да със стайна температура.
Брашното се пресява в голяма купа. Прави се кладенче и в него се поставят маята, солта, захарта, 1 яйце + 1 белтък, топлото прясно мляко, олиото и киселото мляко. Замесва се меко тесто, което се поставя в дълбока намаслена купа. Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
За да се получи хубава и пухкава питка, всички продукти трябва да със стайна температура.
Брашното се пресява в голяма купа. Прави се кладенче и в него се поставят маята, солта, захарта, 1 яйце + 1 белтък, топлото прясно мляко, олиото и киселото мляко. Замесва се меко тесто, което се поставя в дълбока намаслена купа. Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Тестото се разделя на 6 равни части.
Всяка част се разточва на кръг с размер 26 сантиметра. Кръгът се поставя в тава с размер 28 см, постелена с хартия за печене. Намазва се с омекналото масло.
По същият начин се процедира и с останалите 5 части от тестото. Последната кора не се маже с масло.
Питката се разрязвава на 16 сектора, като средата се оставя неразрязана.
Всеки сектор се накланя (без да се завива) на една страна.
Питката се оставя да втаса.
Намазва се със жълтъка, който е разреден с няколко капки прясно мляко.
Питката се пече на 170-180 градуса 35-40 минути.
С благодарност за идеята за питката на Соня Данова.
Коментари
Публикуване на коментар